Paris New Eden

Een ondenkbare ramp heeft Europa geteisterd, Parijs is overwoekerd met een weelderige vegetatie.Als je niet beter wist zou je denken dat je in een jungle bent.







Er zijn slechts enkele personen die de ramp overleeft hebben. Iedere speler heeft een geheime missie. Je krijgt één missiekaart in het begin van het spel en tijdens het spel kan je er nog extra verzamelen. Enkel met het juiste type van overlevende, gebouwen en uitrusting in je team kan je missie slagen. Het is dus aan jou om de juiste overlevenden te verzamelen en om samen Parijs terug op te bouwen. Hiervoor heb je exact 1 jaar de tijd.






Het is niet niets, Parijs terug naar de beschaving te brengen op zo een korte tijd. Heel leuk is dat het spel dankbaar gebruik maakt van de factor “1 jaar”. Er zijn namelijk 4 rondes in het spel, die men passend seizoenen noemt. Op het einde van elk seizoen moet elke speler proberen een gebeurtenis te overwinnen. Een gebeurtenis bepaalt hoeveel overlevende van een bepaald type en uitrusting men moet hebben. Als je de gebeurtenis wint (je hebt dus het aantal overlevenden met uitrusting) kan je zo per seizoen overwinningspunten binnenrijven.




Elke ronde kan je op het bord de overlevende ophalen. De overlevenden (dobbelstenen, waarvan elke zijde een andere soort overlevende voorstelt) liggen verspreidt over verschillende locaties. Elke locatie heeft een eigen kracht. Zodra je een overlevende van een locatie naar je spelersbord brengt mag je de bijhorende actie van de locatie uitvoeren. Er zijn 5 types overlevenden, klusjesmannen, ruziemakers, genezers, wijzen en landbouwers. Het zesde type is een joker die je kan inzetten voor eender welk type. Om gebouwen te krijgen heb je een bepaald type nodig. Zo kan de klusjesman je gebouwen geven waardoor je extra voordelen hebt in het spel en een landbouwer geeft je een gebouw, waardoor je iedereen van eten kan voorzien. Om een gebouw van een bepaald type te krijgen wordt het aantal overlevende van dit bepaald type geteld, diegene die de meeste overlevende heeft van dit type, mag als eerste een gebouw uit deze reeks kiezen. Vervolgens kiest de speler met de daaropvolgende meerderheid.




Het is dus niet alleen van belang om het juiste type overlevende te zoeken, met het oog op een gebouw, maar je kan ook best kijken welke actie je kan helpen en je weer stapje dichter bij de overwinning kan brengen. Op het einde van elk seizoen is het ook van belang dat je iedereen van eten kan voorzien. Als je erin slaagt je bevolking eten te geven, krijg je het aantal overwinningspunten, van de zone waarin jouw markeersteen staat.

Op het einde van het laatste seizoen worden de geheime missiekaarten onthult. Voor elke succesvolle missie krijg je nog extra overwinningspunten. Ben jij klaar om in één jaar tijd je toevluchtsoord te bouwen dat zal leiden naar Parijs New Eden?

Dit spel werd geschonken door Matagot en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.




Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 minuten

Reacties

Populaire posts