Crystal Palace

In Crystal Palace keren we terug naar 1851, waar we in Londen deelnemen aan de eerste wereldtentoonstelling. Op die wereldtentoonstelling willen alle deelnemende landen een beeld weergeven van de ontwikkelingen in hun land. Het is aan jou om voor jouw natie uit te blinken en te showen met spectaculaire uitvindingen. Elke speler vertegenwoordigt één natie. Bij het begin van het spel kan je kiezen uit 10 verschillende landen.


Je wil als speler de beste uitvinders en patenten bezitten om mee uit te pakken. Maar dat is niet alles, om deze te krijgen moet je ook beschikken over geld, de nieuwste onderzoeksresultaten en invloed. Bovendien is het ook van belang dat je media aandacht krijgt. Des te meer publiciteit des te beter.

Het spel wordt gespeeld 5 rondes, we starten in de lente van 1949 gevolgd door de herfst van 1949, met aansluitend lente en herfst van 1950 en eindigen doen we in de lente van 1951.
Een ronde zelf bestaat uit 7 fases. In de eerste fase bepaalt elke speler in het geheim de waarde van zijn dobbelstenen. Crystal Palace mag dan wel een dobbelspel zijn, maar heel belangrijk : de dobbelstenen worden nooit geworpen! Elke speler kan zelf de krachten van zijn dobbelstenen bepalen aan het begin van elke ronde. Hoe hoger het getal, hoe beter, maar uiteraard heeft een hoge dobbelsteenwaarde ook een prijs. Je moet namelijk alle ogen van de dobbelstenen optellen en hiervoor betaal je een bedrag gelijk aan het aantal dobbelsteen-ogen aan de bank. Indien je niet kan betalen kan je altijd een lening aangaan. De speler met de hoogste waarde wordt ook de startspeler van de ronde en mag dus eerst een dobbelsteen inzetten bij fase 2. De speler met de laatste waarde krijgt als bonus dat hij zijn pion op het publiciteitsspoor met 1 mag verhogen.


Dit publiciteitsspoor is zeer interessant, je kan ten alle tijden je publiciteitspunten omvormen naar bijvoorbeeld geld, uitrustingen, of hiervoor een extra dobbelsteen aankopen. Elke speler start het spel met 4 van de 6 dobbelstenen, maar des te meer dobbelstenen je hebt des te meer acties je kan uitvoeren. Uiteraard als je hiervoor het geld hebt of een lening aangaat.

In fase 2 worden dobbelstenen geplaatst op de acht actie locaties (Patent Office, British Museum, Bank of England, Westminster, Reform Club, London Times, Port of London, Waterloo Station) in een competitie om de beste middelen en patenten te bemachtigen. De speler met het hoogste dobbelstenen ogen mag starten en kiest een dobbelsteen uit (eender dewelke van zijn kleur) en mag deze op één van de actie locaties plaatsen. Daarna gaat men met de richting van de klok verder en zo speelt ieder om beurt 1 dobbelsteen, dit tot alle dobbelstenen op de actievelden liggen. Het is niet omdat je een dobbelsteen op een locatie hebt geplaatst dat je ook zeker een actie kan uitvoeren. Bij elke locatie zijn er meer plaatsen om dobbelstenen in te zetten dan acties zijn. Bovendien kan je enkel een dobbelsteen op een plaats op het actiebord neerleggen als de waarde van dobbelsteen hoger of dezelfde waarde is als aangeven op de dobbelsteenplaats.


In fase 3 wordt per actie locatie (van laag naar hoog) de acties uitgevoerd, startende met hoogste dobbelsteen en zo verder naar de laagste. De speler die de hoogste waarde op de dobbelsteen bezit mag eerst kiezen of men een actie wil uitvoeren. Als men past, gaat de dobbelsteen terug naar de speler, dit zonder compensatie. Enkel als er geen actie meer is krijgt de speler in ruil 1 pond van de bank.

In fase 4 dien je loon uit te betalen voor elk ingehuurd karakter, na het betalen van het loon mag je de capaciteiten van het personage gebruiken.

Bij fase 5 kan je je patenten omvormen naar prototypes, dit uiteraard als je hiervoor de kosten kan betalen. Je mag slechts 2 patenten omvormen per ronde! Bij elk prototype is er een onmiddellijk effect dat van toepassing is, dit kan ook andere spelers betrekken, bv een andere speler krijgt 1 punt, maar moet hiervoor 3 pond betalen.

In fase 6 wordt gekeken hoever je staat op het inkomensspoor, afhankelijk hiervan ontvang je geld. Vervolgens moet elke speler kosten betalen, waardoor je zakt op het inkomstenspoor. Daarnaast wordt gekeken welke blijvende voordelen je hebt en mag je deze uitvoeren en ontvang je afhankelijk van je plaats op het publiciteitsspoor bonussen.

Fase 7 is een voorbereiding voor de nieuwe ronde.


Probeer in dit spel goed in te schatten wat je wil doen en vermijd leningen. Deze leningen komen zowel tijdens het spel als op het einde duur te staan. Tijdens het spel ontnemen ze je plaatsen om middelen te stockeren en op het einde van spel kosten ze punten.

Tijdens het spel is van belang goed te plannen, je beschikt maar over maximum 6 dobbelstenen en er is van alles wat je wil doen. Kijk ook uit naar de karakterkaarten en de bijhorende prototypes. Als je een karakter hebt en je hebt het prototype van dit karakter, dan scoor je onmiddellijk punten. Dit is dus niet een spel dat je zo maar even op tafel legt. Maar neem je tijd en geniet van dit pareltje. Er zit zoveel tactiek in dit spel dan je na het eerste spel zeker het nogmaals wil proberen.Dit spel werd geschonken door Feuerland Spiele en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Crystal Palace is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 90 - 150 minuten

Reacties

Populaire posts