Century - De Specerijenroute

In april 2017 zag ik Century - Die Gewürzstraße staan in een Duitse spellenwinkel. De doos zag er fraai uit, en op de achterkant van de doos zag ik staan dat dit spel onderdeel was van een trilogie en dat de drie spellen zowel zelfstandig als gecombineerd te spelen zouden zijn. Mijn interesse was gewekt, maar toch besloot ik om de doos in de Duitse spellenwinkel achter te laten. Eenmaal thuis ging ik meer over dit spel opzoeken, en ontdekte ik dat er ook een Nederlandse uitgave zou volgen. Een paar maanden later lag Century - De Specerijenroute, het eerste deel van de trilogie, voor het eerst op tafel. 

Wat gelijk opvalt is de componenten die in de doos zitten. Grote kaarten met daarop zeer fraaie illustraties, vier schaaltjes met daarin houten blokjes (specerijen) en metalen zilveren en gouden munten. Ook de insert van de doos is het vermelden waard, omdat daar alle componenten precies in passen. Als de doos dicht is, blijft alles keurig op zijn plek zitten. Zelfs de houten blokjes blijven keurig in de schaaltjes zitten als je de doos rechtop in de kast hebt staan.

Dit spel is een op en top beginnersspel. Voor een geoefende speler is eigenlijk al duidelijk wat de globaal bedoeling van het spel is, op het moment als de kaarten en het overige spelmateriaal worden bekeken. Hiermee wil ik niet zeggen, dat je blindelings het spel zou kunnen spelen, maar vooral dat de gebruikte iconografie zodanig goed is, dat er eigenlijk geen vragen over zijn. Voor eenieder die het niet helemaal duidelijk is, zijn er spelregels toegevoegd.  Deze staan op een 2-zijdige kaart. Hierop staat in duidelijke taal beschreven wat de gebruikte iconen betekenen en wat de overige regels van het spel zijn. 

Tijdens zijn beurt heeft een speler de keuze uit 4 verschillende acties. Deze zijn:

  • Een handelskaart uit zijn hand spelen
  • Een handelskaart kopen
  • Specerijen inwisselen voor een puntenkaart
  • Rusten en alle eerder gespeelde kaarten terug op hand nemen
Als een speler een handelskaart uit zijn hand speelt, dan legt hij deze open op tafel voor zich neer en voert het effect van de kaart uit. Er zijn drie verschillende soorten handelskaarten in het spel. 
  1. Specerijenkaarten - Neem het aantal gekleurde blokjes zoals op de kaart getoond.
  2. Ruilkaarten - Ruil het gekleurde blokjes boven de pijl voor die onder de pijl
  3. Opwaardeerkaarten - Waardeer hiermee de kleur van je blokje 1 of 2 niveau's op. Je mag ook 2 blokjes 1 niveau opwaarderen. Je dient rekening te houden met de waarde van de blokjes. Geel > Rood > Groen > Bruin
Als een speler een handelskaart wil kopen uit de markt, dan plaats hij een willekeurig blokje uit zijn persoonlijke voorraad op iedere kaart die links ligt van de kaart die hij wil kopen Dit betekent dat de meest linkse kaart in de markt gratis is. De gekochte kaart neemt de speler op hand.

Als een speler genoeg gekleurde blokjes in zijn persoonlijke voorraad heeft, dan kan hij een puntenkaart kopen door de overeenkomstige blokjes te betalen aan de algemene voorraad. Een speler mag maximaal 10 gekleurde blokjes in zijn persoonlijke voorraad hebben liggen. Heeft hij er meer aan het einde van zijn beurt, dan dient hij de overtallige blokjes terug te plaatsen in de algemene voorraad.

Als een speler gaat rusten, dan neemt hij alle gespeelde kaarten terug op hand en is zijn beurt voorbij.

Afhankelijk van het aantal spelers eindigt het spel nadat een speler zijn vijfde of zesde puntenkaart heeft gekocht. De huidige ronde wordt afgemaakt, zodat alle spelers een gelijk aantal beurten hebben gehad. De punten worden geteld (puntenkaarten, munten en resterende blokjes). De speler met de meeste punten wint het spel.

Zoals eerder gezegd is dit een op en top beginnersspel. Iemand die zelden tot nooit een spel speelt, zal dit zeer aangenaam vinden, terwijl de veelspeler dit als een leuk tussendoortje kan beschouwen dat niet snel verveeld. 

Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 45 minuten

Dit spel is geschonken door Asmodee BE en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke

Century - De Specerijenroute is te koop bij Spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke.

Reacties

Populaire posts