Century - Een Nieuwe Wereld

Nadat de eerste twee delen uit de trilogie goed waren bevallen, was het lang wachten totdat eindelijk het laatste deel in het Nederlands beschikbaar was. Als de doos wordt geopend, zien we meeples zitten. Hele kleine meeples om precies te zijn. En dan zijn we meteen bij het grootste nadeel van dit spel. De meeples zijn zeer lastig vast te pakken voor mensen met dunne vingers, laat staan voor mensen die dikke vingers hebben. Ook zouden de borden van een iets dikkere kwaliteit karton mogen zijn dan dat ze nu zijn.

Genoeg geklaagd nu. Ook hier is de insert weer keurig op maat, al laten wij persoonlijk toch het stansraam in de doos zitten om net het laatste beetje ruimte op te vullen. De spelregels zijn wederom zeer duidelijk en ook hier heeft men alles weer op een 2-zijdige kaart weten te zetten. Alhoewel dat niet helemaal waar is, omdat de basislocaties op een aparte kaart worden beschreven.

Na het lezen van de regels, kunnen we rustig stellen dat dit spel ook weer geheel anders is dan de voorgaande twee spellen uit deze trilogie. Waar deel 1 een deckbuilder en deel 2 een pick-up-and-deliver spel is, is dit een worker-placement spel.

Als een speler aan de beurt is, dan heeft hij twee mogelijkheden.

  1. Werken - Het vereiste aantal werkers op een locatie plaatsen en bijbehorende actie uitvoeren.
  2. Rusten - Alle werkers die op het bord zijn geplaatst terugnemen naar het persoonlijke spelersbord.
En dat is eigenlijk alles wat er is. Werken of rusten, net zoals in het dagelijkse leven. De iconografie is nog steeds zo goed, dat duidelijk is wat de respectievelijke locaties doen. Zo kun je blokjes produceren, blokjes opwaarderen of blokjes ruilen. Ook zijn er locaties waar je puntenkaarten kunt kopen of bonustegels nemen. 

Ook dit derde deel is weer zeer aangenaam om te spelen. Voor mensen die nieuw zijn in de wereld van worker-placements, is dit misschien wel de ultieme opstap. Eenvoudige en vooral duidelijke regels, maar toch voldoende keuze om interessant te zijn en te blijven. 


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 45 minuten

Dit spel is geschonken door Asmodee BE en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke

Century - Een Nieuwe Wereld is te koop bij Spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke.

Reacties

Populaire posts