Era : medieval age

Deze Era: Medieval Age kan je beschouwen als een opvolger van Roll Through The Ages. Deze laatste stond bekend als één van de eerste dobbel-en-schrijf spellen, terwijl Era één van de eerste dobbel-en-bouw spellen is.



De dobbelstenen stellen verschillende klassen uit de middeleeuwse beschaving voor, en de spelers trachten de meest welvarende stad op te bouwen. De spelers zullen hun steden op hun spelbord opbouwen. Daarvoor kan je gebruik maken van de erg mooie 3-dimensionele spelonderdelen, die bestaan uit muren, boerderijen, kastelen en andere structuren. Tegen het einde van het spel heeft elke speler een unieke stad gemaakt.


De spelers komen met mekaar in contact door allerlei manieren zoals bijvoorbeeld door afpersing of een verschrikkelijke ziekte. Denk eraan, dit speelt zich af tijdens de Middeleeuwen. Deze Era is de eerste in een reeks van dobbel-en-bouw spellen die er nog aankomen.

De basis van het spelverloop doet erg denken aan Roll Through the Ages. Gooi een set dobbelstenen tot drie keer en blokkeer en ontgrendel dobbelstenen terwijl je probeert de exacte middelen te krijgen die je nodig hebt om je beschaving te laten groeien. Bouw vervolgens nieuwe gebouwen waarmee je meer dobbelstenen werpt / meer middelen krijgt / meer punten scoort. Het spel duurt totdat een aantal bouwtypen (gebaseerd op het aantal spelers) zijn uitgeput.


Dit spel verschilt op een aantal interessante manieren van andere spellen van dit type. Ten eerste: sommige gebouwen beïnvloeden de dobbelstenen. Sommige gebouwen geven je een extra dobbelsteen van de bijpassende kleur wanneer je ze bouwt. Dit zal je later in het spel meer opties geven, maar dan moet je welk extra voedsel betalen aan het einde van elke ronde.



Alle spelers dobbelen tegelijkertijd en de eerste worp wordt verborgen achter een scherm. Dit heeft 2 redenen : ten eerste zorgt het ervoor dat het spel niet langdradig wordt. Ten tweede voegt het een licht bluf-aspect toe aan het spel. Sommige van de dobbelstenen hebben schedels op zich. Deze schedels geven je meer middelen maar veroorzaken ook rampen later in de beurt. Het punt is dat niet elke ramp slecht voor je is. Sommige zijn eigenlijk slecht voor je tegenstanders! Je stad proberen te bouwen terwijl je je ook voorbereidt op een potentiële ramp, is een soort heerlijke risico die je elke keer moet uitzoeken.

Dit spel werd geschonken door Eggert Spiele en is in april het spel van de maand.
Era: Medieval Age is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.



Aantal spelers : 1 -4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 45 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts