Florenza Dice Game


Een populaire trend in spellenland is dat na een bordspel ook een kaartvariant en/of een dobbelvariant wordt uitgebracht, al dan niet in deze volgorde. Voor Florenza is het dus nu de beurt aan de dobbelversie. Je bevindt je nog steeds in Florence, ten tijde van de Renaissance, waar je als mecenas indrukwekkende gebouwen en kunstwerken moet laten afwerken door gerenommeerde artiesten. Om dit mogelijk te maken dien je eerst de nodige grondstoffen te verzamelen en efficient in te zetten. Het bouwen van bepaalde ateliers en monumenten zal je hierbij helpen. Wie na een zeker aantal ronden de meeste prestigepunten heeft verzameld wint het spel.


Florenza Dice Game is wat men noemt een dobbel-en-schrijfspel. Het resultaat van een dobbelsteenworp geeft aan hoeveel grondstoffen er die ronde beschikbaar zijn. De actieve speler kiest er 3, de andere spelers mogen er 1 kiezen uit de overschot. Op een formulier mag je die dan wegstrepen in een van de regio's. In het paleis en de kerk ga je hiermee kunstwerken afwerken, in het district bouw je aan ateliers. Dit zijn in feite universele gebouwen, maar zodra je voldoet aan de bouwkost mag je ze aanduiden als een afgewerkt gebouw, wat van dan af bepaalde voordelen oplevert (manipulatie dobbelsteen, betere voorwaarden, punten, ...).
Je kan een dobbelsteen ook gebruiken om geld te bekomen, om artiesten te huren of om vooruit te gaan op één van de 3 sporen (kapitein, bisschop, priester). Zo'n spoor geeft directe voordelen, maar ook indirecte voordelen. Zo zal diegene die het verst staat op het kapiteinspoor steeds een grondstof extra mogen afstrepen. Verder zijn er nog allerlei bonussen te sprokkelen, zodat je heel wat onderdelen moet aflopen om je totale score te berekenen.


Deze dobbelvariant leunt sterk aan bij zijn grote broer, het bordspel. Je vindt alle grote lijnen terug: het paleis, de kerk, de districten, de verschillende sporen etc. Natuurlijk zijn er ook heel wat dingen weggevallen om de complexiteit te reduceren. Je zal dus geen specifieke artiesten op bezoek krijgen en de drie karakters zijn eigenlijk veredelde bonussporen geworden. De twee grootste verschillen zijn enerzijds dat de grondstoffenmachine op basis van gebouwen is vervangen door een dobbelmechanisme dat meerdere dingen combineert en anderzijds dat nu ieder voor zich speelt en er dus geen competitie is om als eerste iets af te werken of te bouwen. Dit zijn echter allemaal verdedigbare beslissingen, uiteindelijk moeten we het spel op zijn eigen waarde beoordelen. En die is wat mij betreft positief. Qua complexiteit zitten we nog altijd een paar graden hoger dan pakweg Qwixx dus een tussendoortje kan je het niet echt noemen. Verstand erbij houden is de boodschap. En wie weet, misschien krijg je hierdoor ook zin om het bordspel eens te proberen.

Dit spel werd geschonken door Placentia Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur: 30-90 min
Leeftijd: vanaf 12 jaar


Reacties

Populaire posts