The King's Dilemma


In The King's Dilemma maken de spelers deel uit van de koninklijke raad die moet beslissen over allerlei problemen die zich voordoen in het middeleeuwse rijk Ankist. Elke speler vertegenwoordigt een Huis van edelen met specifieke korte- en lange-termijndoelstellingen, en zal dus steeds de belangen van het rijk en de eigen belangen moeten afwegen. Na overleg (en al dan niet bindende afspraken)) wordt een stemming gehouden, waarvan de uitslag het verdere verloop van het spel bepaalt. Het resultaat zal namelijk de verschillende parameters die het welzijn van het rijk uitmaken beinvloeden (stabiliteit, rijkdom, moraal, kennis, ...). Daarnaast zullen ook verschillende verhaallijnen ontstaan die evolueren naargelang de gemaakte keuzes. Het spel eindigt wanneer de koning na wanbeheer moet aftreden, of wanneer hij sterft (na een aantal ronden). Wie dan het meeste prestige op zijn naam heeft staan wint het spel.

Het eerste wat opvalt aan The King's Dilemma is het intrigerende concept. Het is namelijk de bedoeling dat dit spel in campagnemodus gespeeld wordt door min of meer dezelfde groep. Elk volgend spel zal daarom starten met de eindtoestand van het vorige spel. En dit gaat ver, zeer ver: er worden stickers op het spelbord of in de handleiding gekleefd, kaarten ondertekend en vakjes aangekruist. Dit maakt dat het spel in feite NIET herspeelbaar is! Dus wanneer alle verhaallijnen en bijhorende dilemma's afgewerkt zijn, is het onherroepelijk boeken dicht. Volgens de makers is er voor 15 uur materiaal aanwezig, wat overeen zou komen met ongeveer 15 partijen. Wie wil kijken wat er zou gebeuren als er andere beslissingen vallen, dient dus een nieuw exemplaar aan te schaffen. Nu is het wel zo dat nieuwe spelers wel degelijk kunnen instappen in een lopende campagne. Er zijn daarom 12 speelbare Huizen voorzien. Het enige nadeel is dat men wat meer tijd nodig heeft om in de huidige context van het verhaal te komen. En uiteraard is het zeer belangrijk dat de eindtoestand nauwgezet wordt vastgelegd, zodat de volgende groep niet in de problemen komt.


Het spel op zich is vrij simpel. Iedere speler start met een aantal machtfiches en munten en krijgt een geheime agenda. Deze geeft aan op welke manier er gescoord kan worden, volgens de stand van de parameters en de geldpositie. Uiteraard verschilt dit per agenda. Elke beurt wordt een dilemma gesteld, waarna de spelers stemmen met behulp van hun machtfiches. Het dilemma geeft ook aan welk effect het ongveer heeft op de parameters, zodat de spelers kunnen inschatten welke beslissing het beste is voor hun agenda. Je kan ook passen: je recupereert dan een deel van de machtfiches die vorige beurt zijn ingezet. Diegene die de meeste fiches heeft ingezet in het winnende kamp mag de beslissing op zijn naam zetten, letterlijk zelfs. Er kunnen namelijk extra individuele voordelen aan vast hangen. Naast aanpassen van de parameters kan de beslissing ook nieuwe verhalen in het leven roepen. Zo gaat het verder tot de stabiliteitparameter een laagte- of hoogtepunt bereikt en de koning moet aftreden, of wanneer hij sterft. Dan worden de agenda's onthuld en de scores berekend. Is de campagne volledig afgewerkt, dan is er nog een finale evaluatie om te bepalen welk Huis het meest zijn stempel heeft gedrukt.

In eerste instantie vond ik het concept vrij bizar: wie gaat nu vrijwillig zijn spel beschadigen zodat het niet meer herspeelbaar is? Maar anderzijds staan er ook een hoop spellen in de kast te verstoffen die na 1 of 2 keer spelen het daglicht niet meer zien. Is het dan niet beter om 15 keer uit pure nieuwsgierigheid te kijken wat er nu verder gebeurt?
De verhaallijnen zijn best interessant en bevatten soms onverwachte wendingen. Afhankelijk van je agenda zal je speelstijl ook kunnen verschillen van spel tot spel, zelfs als je met hetzelfde Huis speelt. Het feit dat nieuwe spelers zonder veel moeite kunnen inpikken is eveneens een pluspunt.
The King's Dilemma is een spel waarvan je gerust kan zeggen: ieder spel is anders!

Dit spel werd geschonken door Horrible Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: 60 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar

Reacties

Populaire posts