Orchard Ocean


De Japanse ontwerper Masaki Suga kreeg bekendheid door de spellen Lagerstätten en Airschip City. 

Orchard Ocean zet de lijn voort die de ontwerper inzetten in de twee eerder genoemde spellen. Het is een sober, maar overzichtelijk spel. 

Elk van de 12 beurten bestaat uit verschillende fases. In de eerste fase kiezen de spelers om de beurt een van de 3 beschikbare tegels uit. Dit zijn telkens een beurtvolgorde-, plaatsing- of eilandtegel. De spelers dienen de eerste fase te eindigen met drie tegels, waarbij in ogenschouw dient te worden genomen dat er van elk type tegel 1 gekozen dient te zijn. Het kan daarom verstandig zijn om de tegels te kiezen aan de hand van de tegels die door de medespelers reeds zijn gekozen. Immers als de andere spelers al een eilandtegel hebben gekozen, kunnen zij deze niet meer nemen.
Een eilandtegel geeft de geproduceerde grondstof aan, of de, voor geld of overwinningspunten te ruilen grondstof. De locatietegel geeft aan waar je de eilandtegel op jouw persoonlijke bord mag plaatsen. De speelvolgordetegel geeft de volgorde in de volgende ronde aan.

In de tweede fase, plaatsen de spelers de gekozen eilandtegel aan op de plek die wordt aangegeven door de plaatsingstegel. Ze hebben de keuze om de eilandtegel met de beeldzijde naar boven of beneden te plaatsen. Indien er voor wordt gekozen om de beeldzijde naar beneden te plaatsen, vertegenwoordigd deze tegel een poort.

In de derde fase rekruteren de spelers nieuwe arbeiders. Na het betalen van 2 cent plaatsen zij de zojuist gerekruteerde arbeiders op hun eilandtegel. De arbeiders verzamelen grondstoffen tijdens de oogstfase en leveren deze af op de tegels die deze grondstoffen kunnen gebruiken. Het leveren aan andere tegels wordt beperkt door het bereik dat de arbeiders hebben. De poorten op het persoonlijke spelbord vergroten het bereik van de arbeiders. Hierna wordt er geld verdiend of kunnen overwinningspunten worden gescoord. De oogstfase wordt enkel in bepaalde ronden gespeeld.

Orchard Ocean is een vrij eenvoudig spel, dat bol staat van interactie door de keuze van de tegels en de strijd om de speelvolgorde. 

Aantal spelers: 3-4
Leeftijd: Vanaf 14 jaar
Speelduur: 75 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke
Dit spel is geschonken door Japon Brand


Reacties

Populaire posts