Maji

 

Maji is Swahili voor water, en dat is dan ook het centrale thema van dit spel. Beide spelers doorkruisen namelijk de Serengeti op zoek naar materiaal om een waterput te bouwen. Wie daarin als eerste slaagt wint een robijn, waarna een nieuwe bouwopdracht start. Maar let op: dorstige buffels kunnen je waterput wel eens stevig beschadigen! Het einddoel is: 4 robijnen bemachtigen.

Elke speler beschikt over 6 fiches die samen een waterput vormen. De Serengeti is een veld van 5x5 tegels, die uit een drietal variaties bestaan. Bouwstenen (met waarde 1 tot 4), buffels (ook van 1 tot 4) en bronnen met telkens 1 watertoken. Er is verder nog een werkerfiguur die vertrekt naast de middelste rij of kolom. Een spelbeurt is simpel: de actieve speler neemt een tegel uit de rij of kolom waarvoor de werker staat en voert de actie uit. Daarna verhuist de werker naar de rij of kolom die orthogonaal staat op de gekozen tegel. Dit klinkt ingewikkeld, maar de handleiding bevat een tekening die dit duidelijk illustreert.

 

Neem je een bron, dan mag je het watertoken houden. Neem je bouwmateriaal, dan mag je zoveel waterputfiches leggen als er bouwstenen zijn. Let op: als je minder fiches dan bouwstenen hebt moet je bijpassen met watertokens, anders verlies je de ronde. Dan zijn er nog de buffels. Als je deze neemt (of moet nemen) moet je evenveel waterputfiches terugnemen. Een ronde kan op 3 manieren eindigen. Als je waterput af is: heb je dan nog een watertoken dan win je, ander gaat de robijn naar de tegenstander. Heb je alle vijf watertokens, win je ook. Als je geen tegel meer kan nemen, gaat de robijn naar de speler die er het best voorstaat. Daarna begint een nieuwe ronde met een verse opstelling. Wie als eerste 4 robijnen heeft is de eindwinnaar.

Maji is een tactisch duel voor alle leeftijden. De regels zijn beperkt, maar vragen soms toch het nodige denkwerk. Je moet vooruit kunnen plannen en af en toe kunnen incasseren. Ook de rol van de watertokens is niet te onderschatten: wie enkel aan bouwen denkt zal het snel ondervinden. Voor een tussendoortje is het misschien net te lang, maar de tocht door de Serengeti is zeker de moeite waard.

 

Dit spel werd geschonken door Spieltrieb en is vanaf augustus te spelen bij Het Geel Pionneke.

 

Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 – 45 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar



Reacties

Populaire posts