Drachen Sachen

 

Het verhaaltje rond Drachen Sachen heeft iets te maken met draken en monster die hun goud willen stelen, maar doet verder niet ter zake. In feite is dit niets anders dan een Uno-achtig kaartspel waar het de bedoeling is om zo snel mogelijk je handkaarten af te leggen.


Het deck bestaat uit 8 setjes monsterkaarten en 3 setjes drakenkaarten met verschillende waarden. Origineel is dat in het begin van het spel iedere speler 3 gedekte kaarten voor zich krijgt met 3 open kaarten daarop. Verder nog 5 handkaarten en een trekstapel van 18 kaarten, de overschot doet niet mee. Nadat de startspeler een eerste kaart heeft afgelegd, moet de volgende speler een kaart met gelijke of hogere waarde spelen. Hier geldt een voorrangsregel: eerst handkaarten, dan open kaarten en daarna gedekte kaarten (dit is blind, dus puur gokwerk). Kan hij dat niet dan moet hij de volledige aflegstapel op hand nemen. Sterker nog, je mag dat zelfs bewust doen als je had kunnen volgen.

Uiteraard zijn er speciale kaarten. Zo moet je na een 3 een lagere kaart spelen in plaats van een hogere, bij een 4 moet de volgende speler 2 kaarten van de trekstapel nemen en bij een 5 zelfs een beurt overslaan. Bijzonder is dat door een zelfde kaart te spelen het effect doorgespeeld en verhoogd wordt, bvb een 4 op een 4 dwingt de daarop volgende speler 4 kaarten te nemen...

Ook interessant is dat je een set van 4 gelijke kaarten zonder meer mag afleggen. Als deze op de aflegstapel past, kan je die zelfs uit het spel nemen. Deze regel geldt trouwens algemeen: als er 4 dezelfde kaarten na elkaar op de aflegstapel liggen, wordt die geëlimineerd.

De drakenkaarten zijn eveneens speciaal: deze kunnen (bijna) altijd gespeeld worden en kunnen volgende effecten hebben: de streefwaarde resetten naar 0, de aflegstapel elimineren of het huidige effect doorspelen naar de volgende speler (bvb beurt overslaan).

Wanneer iemand alle kaarten kwijt is (inclusief de kaarten voor hem), eindigt de ronde. Alle andere spelers tellen dan het goud op hun overblijvende kaarten, dit zijn strafpunten (met een maximum van 10). Zodra iemand meer dan 21 strafpunten heeft eindigt het spel. Wie dan het laagste aantal strafpunten heeft is de winnaar.

Drachen Sachen is een leuke toevoeging in zijn genre. Het bevat een aantal originele elementen en regels. Het feit dat je de aflegstapel kan elimineren maakt dat er steeds minder en minder kaarten in omloop zijn, wat het verloop soms serieus kan beïnvloeden. En omdat niet alle kaarten in het spel zijn, is het lastig om alle opties in te schatten, zeker tijdens de eerste beurten. Enkel de gedekte kaarten voelen een beetje geforceerd aan om de spelduur kunstmatig te verlengen: het is meer een loterij dan een bewuste zet. Als je je hier niet aan stoort, zit je zeker goed voor een half uurtje kaartplezier.

Dit spel werd geschonken door Wyrmgold en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: 30 – 60 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar





Reacties

Populaire posts