Undo : op zoek naar de schat & Undo : verboden kennis

De mensen die nog niet van deze reeks gehoord hebben, er zijn al maar liefst 5 versies van deze Undo beschikbaar. Deze bestaan uit Bloed in het donker, Getekend door het verleden, Kersenbloesemfestival, en de 2 versies die wij hier bespreken zijn Op zoek naar de schat en Verboden kennis.

Deze UNDO serie combineert tijdreizen met emotionele en buitengewone - vaak donkere - verhalen die de spelers stukje voor stukje moeten samenstellen. Elke tijdsprong geeft de spelers een andere keuze in hoe ze het verleden kunnen veranderen.

De eerste UNDO die we bekijken is 'op zoek naar de schat'. Die speelt zich af in de jungle van het Mexicaanse Yucatan in 1952. Een vliegtuigje explodeert in het midden van een vlucht, en een vrouw stort te pletter aangezien haar parachute weigerde open te gaan... de setting is gezet. Bij de start lezen de spelers eerst verhaalkaart Nr. 12 en daarna de tip kaart en de eventuele geassocieerde kaarten. Vanaf nu is het aan jullie om te onderzoeken wat er gebeurt is.

 

Alles wat je hebt is het verhaal dat net verteld is, en een lijst van plaatsen en datums die op de verschillende kaarten staan. Elke verhaal kaart heeft meer tips op de achterkant staan, maar eerst moet je kiezen waar je gaat starten. Daarvoor kijken alle spelers naar de verhaal kaarten zonder ze aan te raken, dus niemand mag de voorkant zien. Er is informatie beschikbaar op de achterkant van deze kaarten die je tips kunnen geven of je een richting kunnen aanduiden waar je heen moet. Zo kan je een tijdsprong maken naar Cambridgeshire 11 jaar geleden, of 8 jaar terug in de tijd naar Liverpool, om maar een paar te noemen.

De Undo: verboden kennis brengt je naar een kerkhof in het moeras, in het jaar 1923 in de maand juli. Een jongeman staat naast een open graf met een geschokte gelaatsuitdrukking. Naast de man ligt een rugzak, een schop, en een telefoon, waarvan de draad in een donker gat via de trap verdwijnt. Door de hoorn roept plots iemand : 'Ga weg, duw de grafsteen terug en loop weg!'. 'Sorry, ik kan u niet achterlaten, Harley.' antwoord de man met een trillende stem. 'Harley, kan je me horen?'. Eventjes is er stilte, maar na wat gekraak schalt plots door de telefoon : 'Stommerik, Harley is dood!', gevolgd door een hysterisch gelach. De man zijn hart stopt met kloppen, en hij valt dood neer..... En terug is het aan jullie om het mysterie te ontrafelen.

Het spreekt voor zich dat we niet te veel over de spellen zelf kunnen vertellen, dat zou het spelplezier voor jullie bederven. Undo gaat niet over verzamelen van kaarten of setjes of voorwerpen. Het gaat ook niet over het spelen van kaarten op het juiste moment of het halen van slagen. Het zijn goede deductie spellen met meer dan 1 manier om tot de oplossing te komen. De spellen zijn best pittig, en je zult misschien verschillende pogingen moeten ondernemen om het tot een goed einde te brengen. Een zeer groot pluspunt aan de UNDO reeks is dat er geen tijdslimiet is. Je kan dus op je eigen tempo spelen en rustig beslissingen nemen.

Beide spellen zijn geschonken door White Goblin Games en zijn vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Undo: op zoek naar de schat & Undo: verboden kennis zijn te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts