Blitzkrieg! - Nippon Expansion

 


Blitzkrieg! Nippon is een eerste uitbreiding voor het uitstekende Blitzkrieg!, een tweepersoonsspel dat WOII in 20 minuten losjes overdoet. Het levert een 'wat als' scenario waarbij de Duitsers Amerika overwonnen hebben en dit continent nu moeten verdedigen tegen de oprukkende Japanners, een nieuwe legerkeuze. Dat dit alles met een knipoog te nemen is wordt bewezen door het feit dat de Japanners zelfs Godzilla kunnen inzetten als geheim wapen...

Misschien nog kort eerst het principe van Blitzkrieg! herhalen. Iedere speler beschikt over een aantal legerfiches van verschillende sterkte en type (land, zee, lucht). Deze worden in een individueel stoffen zakje gestopt, waarna er 3 startlegers getrokken worden en achter een scherm gelegd. Het speelbord toont 5 zogenaamde theaters (grote gebieden zoals West-Europa, Zuid-Oost Azië etc) waar telkens 2 tot 3 rijen van een aantal zones beschikbaar zijn. Elke rij vormt een campagne waarbij een zone land of zeegebied voorstelt (of een mix). Om beurt leggen de spelers nu een overeenkomstige legerfiche in een vrije zone van een actieve campagne en trekken vervolgens een nieuwe fiche. Wanneer een campagne volledig is, wint diegene met de sterkste totale legermacht. De betreffende punten worden bijgeteld op het puntenspoor. Onderstussen wordt ook een blokje verschoven op het theaterspoor. Wie er in slaagt om het blokje helemaal naar zijn uiteinde te dirigeren, wint het theater. En wie 25 punten kan scoren wint het spel.


De smaakmakers in het spel zijn de vele bonussen die te verdienen zijn bij het plaatsen van een fiche: een extra fiche trekken, een fiche van de tegenstander elimineren, vakjes vooruit op het punten- of theaterspoor tot zelfs een researchfiche trekken die geweldige voordelen kan opleveren (bvb atoombom). Sommige legerfiches hebben eveneens bijzondere eigenschappen: blitz-fiches die je toelaten een tweede fiche te plaatsen of de generaal/admiraal die extra vooruitgang op het theaterspoor opleveren. Maar let op: je mag altijd maar 1 fiche bijtrekken na je beurt; wie te snel te veel fiches plaatst (of verliest) en geen fiches meer heeft of geen geldige zet kan doen, verliest sowieso!

Wat verandert er nu door de uitbreiding? Qua algemene regels eigenlijk niets. Er wordt een nieuwe set van legerfiches voorzien voor de Japanners, en 2 nieuwe researchfiches. Het grote verschil zit hem in het nieuwe speelbord dat wordt meegeleverd. Het stelt Amerika voor, waarbij de theaters zijn vervangen door grote steden waar telkens maar 1 campagne te winnen is. Er zijn nu wel meer bonuspunten te verdienen naarmate het overwicht in een campagne. Ook zijn niet alle steden toegankelijk van in het begin, deze worden vrijgespeeld wanneer er campagnes voltooid worden.


Het originele Blitzkrieg! was een aangename verrassing door zijn mix van spanning en soms lastige tactische keuzes. Nippon levert meer van hetzelfde, maar nu in een eerder fictief jasje. Het beperken van theaters tot 1 campagne leidt wel tot een andere benadering: er moet nu ook afgewogen worden hoever je wil gaan in het winnen van bonuspunten (of beperken voor de tegenstander). In dat opzicht heeft deze uitbreiding wel degelijk een meerwaarde.

Dit spel werd geschonken door PSC Games en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 1 - 2
Speelduur: 20 – 30 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts