Pharaon

Met deze Pharaon bevinden we ons in het Oude Egypte. Dit is een 'worker placement / action selection' spel tot 5 spelers, maar je kan het ook op je eentje spelen. In slechts een uurtje heb je dit spel gespeeld, en de uitleg zal ook maar een 5-tal minuten in beslag nemen. De spelers zijn de kinderen van de farao, die zich moeten voorbereiden op het leven na de dood, of om misschien zelf wel farao te worden, tenminste als je de meeste punten op het einde van het spel hebt.

 

Het speelbord ziet er mooi in thema uit en de componenten zijn duidelijk en erg netjes. In het midden van het bord zie je een groot draaibaar rad, en daarrond worden 5 actie tegels aan gepuzzeld. Het spelbord zal er dus vaak anders uitzien. Alhoewel het spelbord in eerste instantie er ingewikkeld uit ziet, is het opvallend eenvoudig uit te leggen.

Tijdens je speelbeurt kies je om een actie uit te voeren, of om te passen. Eenmaal gepast, wacht je tot de andere spelers klaar zijn met spelen. Rondom het rad liggen 5 actie gebieden, elk met hun eigen specifieke actie. Er staat een limiet op het aantal keer dat je een bepaalde actie per ronde kunt uitvoeren, en wetende dat het spel slechts uit 5 rondes bestaat, zal je dus goed moeten plannen. Speel je met minder spelers, mag je bepaalde actie vakjes niet gebruiken.

Er zijn 5 verschillende grondstoffen in 5 verschillende kleuren, en dat komt overeen met de5 mogelijke acties rondom het rad. Er is nog een 6e grondstof ter beschikking : zilver. Deze kan je als eender welke kleur gebruiken, een soort van joker dus. Draait het rad verder op het einde van een ronde, dan zullen de kleuren bij andere acties horen. Daarop kan je jou tactiek afstemmen: in de volgende ronde ligt  bijvoorbeeld de gele grondstof bij een actie die je zeker wil gaan uitvoeren, zorg dan dat je in de huidige ronde al gele grondstoffen hebt voor je past.

Om een actie uit te voeren, moet je een soort van activatie betalen. Dat kost jou 1 grondstof in dezelfde kleur als de vakjes die voor de actie liggen. Je legt deze grondstof op 1 van de beschikbare vakjes. Zijn alle vakjes vol, kan niemand nog deze actie uitvoeren deze ronde (tenzij met een bepaalde nobele kaart). Eenmaal je de activatie betaald hebt, betaal je de kost van die actie. Is die kost bijvoorbeeld 1 grondstof van elke kleur, dan moet je de kleur die je reeds gebruikt heb om de actie te activeren, niet meer betalen. Dit is een belangrijk gegeven om grondstoffen uit te sparen.

Van de 5 actiegebieden zijn er 3 die je toelaten om grondstoffen te ruilen voor andere grondstoffen en/of punten. Natuurlijk probeer je meer grondstoffen te ontvangen dan je ervoor moet voor betalen, tenzij het om punten gaat. 1 actiegebied is puur om punten te scoren, waarbij je kan klimmen op een ladder. Op het einde van deze ladder scoor je maar liefst 60 punten. Een laatste actiegebied laat je toe om een kaart - een nobele - te kopen. Ook duur, maar die kan je veel punten opleveren op het einde.

Kan je geen actie meer uitvoeren, ga je passen. De speler die als eerste past, wordt de startspeler in de volgende ronde. Je mag dan ook als eerste 1 van de beschikbare potten kiezen die open liggen. Die leveren je een 3-tal grondstoffen op. Indien de andere spelers verder spelen terwijl jij gepast bent, zal je telkens iets extra krijgen, zoals een zilverstuk bijvoorbeeld. Vroeg passen kan je maar liefst 4 keer extra goodies opleveren. 

Op de acties zelf staan ook links en rechts 2 goden afgebeeld. Daarbij staan voorwaarden en punten die je kan scoren op het einde van het spel, en je scoort deze voor elke god waaraan je voldoet, tenminste als je aan de voorwaarden voldoet langs beide zijdes van die god. Nog zaken die je punten kunnen opleveren zijn de startspeler: 3 punten, en de farao: 7 punten op het einde van het spel. De farao krijg je als je 2 keer op het spoor bent verder gegaan, en 3 nobelen hebt gekocht.

Velen zullen denken, dit is het zoveelste spel waarbij je grondstoffen gaat omzetten in andere grondstoffen om daarmee punten te kopen. Klopt ook wel, maar deze is wel leuk. Het ronddraaiend rad waarbij de acties telkens andere kleuren krijgt, maakt dit spel wel unieker in zijn genre. Sommige zullen misschien problemen ondervinden om genoeg grondstoffen bij mekaar te krijgen om hun gewenste acties uit te voeren, maar hier komt goede planning van pas. Er zijn slechts een paar acties mogelijk waar je meer moet uitgeven dan je terug krijgt. Eenmaal je de grondstoffen hebt, ga je de punten scoren met de duurdere acties, tenminste als de andere spelers er niet eerder mee lopen zijn. Een ideaal familiespel dat niet te moeilijk om uit te leggen en vlot te spelen is.

Dit spel is geschonken door Geronimo en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Pharaon is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


 

Aantal spelers : 1 - 5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 75 minuten


Reacties

Populaire posts