Unicorn Fever & Royal Hooves

Unicorn Fever is een gokspelletje waarbij onwetende eenhoorns met een sterk verlangen om te lopen over regenbogen wordt uitgebuit door de inwoners van het feeënrijk, en dit maar voor 1 doel : veel geld verdienen. Elke speler is een gokker die er goed voor zit, en die probeert nog wat rijker te worden door op de eenhoorns te wedden in 4 verschillende races. Die zullen hopelijk genoeg overwinningspunten en goud opbrengen om als winnaar uit de bus te komen, maar al snel zal blijken dat het eerder de bedoeling is om plezier te beleven dan winnen.

Bij de start van het spel krijgt elke speler 20 goudstukken, een aantal magische kaarten en een eigendomskaartje van een willekeurige eenhoorn. Het goud ga je gebruiken om weddenschappen mee af te sluiten, de magische kaarten kan je gebruiken om eenhoorns te vertragen of te laten versnellen. Via het eigendomskaartje kan je extra goud ontvangen als die eenhoorn bij de top 3 gaat eindigen.

In de eerste fase krijgt elke speler 3 acties die beurtelings worden uitgevoerd. Tijdens deze acties kan je weddenschappen afsluiten, magische kaarten onder de track van een bepaalde eenhoorn spelen, contracten inhuren die je voordelen opleveren, of kiezen om in de volgende beurt startspeler te worden. Contracten zijn gratis voor de eerste speler die er 1 neemt, de volgende speler moet al 7 goud betalen, en daarmee zijn er geen contracten meer te koop voor de huidige ronde.

Als je eerst weddenschappen maakt op 1 bepaalde eenhoorn, en daarna je magische kaarten bij die eenhoorn speelt om die versnellen, heb je toch een grote kans op falen. De tegenspelers kunnen namelijk ook hun magische kaarten op diezelfde eenhoorn inzetten om deze te doen vertragen. Je zult dus het gevoel krijgen dat je niet genoeg beurten hebt in een ronde, maar dat gevoel is aanwezig voor alle spelers. Zit je even zonder goud, kan je altijd een lening aangaan. Daarmee zal je 20 goudstukken ontvangen, maar op het einde van het spel moet je er wel 25 terug betalen.

In de 2e fase zal de eigenlijke race plaatsvinden. Daarvoor worden een aantal gedekte kaarten open gespeeld waarop getallen staan voor elk kleur in de regenboog. Die getallen variëren van 1 tot 3 en geven weer hoeveel vakjes elke eenhoorn verder mag gaan op die bepaalde regenboogkleur. Na elke kaart wordt er met 2 dobbelstenen gedobbeld die nog eens 1 of 2 eenhoorns kan laten verder gaan.

In fase 3 is de uitbetaling aan de spelers, afhankelijk van hun weddenschappen. De spelers verdienen nu hopelijk voldoende goud om in een volgende ronde terug in te zetten, maar ook punten moeten er verdiend worden. Je kan goud en punten winnen door op de winnende eenhoorn te gokken, maar ook door te gokken op de eenhoorns die bij de top 3 eindigen. En de eenhoorn die op je eigendomskaartje staat kan natuurlijk ook nog extra goud opleveren. Hoeveel welke eenhoorn gaat opleveren wordt op een apart spoor bijgehouden, en dat spoor zal worden aangepast voor de volgende ronde, afhankelijk van de prestatie van de eenhoorn in de huidige ronde. De niet gekochte contracten gaan weg en worden aangevuld met 3 nieuwe. Tevens verdwijnen alle ingezette magische kaarten onder de eenhoorns, krijgen de spelers een nieuw eigendomskaartje, en we zijn klaar voor een volgende ronde.

We mogen ook al onmiddellijk een uitbreiding bij dit basisspel voorstellen : Royal Hooves. Deze uitbreiding bevat 3 extra eenhoorn miniaturen en kaarten om het basisspel nog wat spannender te maken en de spelers nog meer keuzes te geven.

Unicorn Fever is een luchtig en grappig spel, waarbij planning en zware tactiek zo goed als niet aan de orde is. Het is dan ook eerder de bedoeling om samen plezier te beleven en mekaar eens goed uit te kafferen tijdens de race, in plaats van als winnaar te eindigen. Het leukste moment blijft nog steeds het omdraaien van de magische kaarten, waarmee je kan zien hoe goed of hoe slecht jou favoriete eenhoorn mogelijks zal presteren. Het spel zal zeker ook jongere spelers aantrekken omwille van de toch wel schattige beestjes die over de kleurige regenboog rennen. K3 zou zeker fan zijn van dit spel.

Dit spel is geschonken door Horrible Guild en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 minuten

Reacties

Populaire posts