My City

My City is een 'legacy' spel van Reiner Knizia, waarbij je steeds het spel meer en meer gaat aanpassen naarmate je verder in het spel komt. Je taak bestaat uit het plaatsen van gebouwen in een stad doorheen verschillende generaties, en zo kan je de gemeenschap zien groeien vanaf de start. De gebouwen bestaan uit een soort van tetris blokken, waarmee de puzzelaars wel bekend zullen zijn.


De volledige campagne bestaat uit 24 spellen, opgedeeld in 8 hoofdstukken. Die hoofdstukken vind je in de doos terug als enveloppen, en elke enveloppe heeft 3 spellen. Afhankelijk van hoe je het spel speelt, voeg je nieuwe dingen op het spelbord toe aan de hand van stickers die je in die enveloppen kunt vinden. De achterkant van het speelbord kan je gebruiken als andere spelers het spel willen spelen, zonder verder te gaan waar jij gebleven was. 

Natuurlijk willen we niet te veel van de campagne verraden, dus zal ik niet meer vertellen dan wat er in de eerste 3 spellen (hoofdstuk 1) te beleven valt. De andere hoofdstukken zijn aan jullie om te ontdekken. Elke speler krijgt een eigen speelbord waar ze hun stad gaan bouwen. Daarop staan lege velden, rotsen, bomen enz. Elke speler heeft dezelfde 24 tetris blokken in 3 verschillende kleuren.

Een stapel gedekte kaarten in het midden van de tafel zal, na het omdraaien van de eerste kaart, bepalen welke stadsdeel in welke kleur er moet gebouwd worden. Het allereerste stuk moet tegen de rivier gebouwd worden. De figuren mogen nooit over een rivier gebouwd worden. Alle volgende steden moeten grenzen aan de vorige gebouwde steden. De spelers hebben de optie om een speelstuk niet te bouwen, maar daar krijg je een minpunt voor. Gelukkig start elke speler met 10 punten. Ten alle tijden kan je kiezen om te passen, zodat je geen minpunten meer krijgt als je een stuk niet kunt plaatsen. Zodra alle kaarten van de stapel open gedraaid zijn, is het spel ten einde. Elke boom die nu nog zichtbaar is, is 1 punt waard. Elke rots die nog zichtbaar is, geeft je 1 minpunt. Elk leeg veld geeft je ook 1 strafpunt. Dit was spel 1 van hoofdstuk 2.

De winnaar van het eerste spel, neemt een sticker met een rots, en moet die ergens op zijn spelbord op een leeg veld plakken. De verliezer mag een boompje op zijn speelbord plakken. De winnaar zet ook een bolletje bovenaan zijn spelbord, om aan te duiden dat hij gewonnen was. De speler met de meeste bolletjes op het einde van de campagne, is de algemene winnaar.

Nu start het 2e spel van hoofdstuk 1 : de regels van het eerste spel blijven gelden, maar nu kan je extra scoren door gebouwen van dezelfde kleur aan mekaar te laten grenzen. Grenzen er bijvoorbeeld 4 gele gebouwen aan mekaar, scoor je 4 extra punten. Je krijgt enkel punten voor de grootste groep gebouwen per kleur. Bij het 3e en laatste spel van hoofdstuk 1, krijgt elke speler een sticker met een fonteintje. Die mag je ergens op een leeg veld plakken. De puntentelling is identiek aan spel 2, maar deze keer kan je ook nog 4 punten extra scoren als je fontein omringd is door 4 verschillende gebouwen.


Hoe het spel verder gaat in hoofdstuk 2 is aan jullie om te ontdekken. Maar je kan er van uit gaan dat tussen elk spel, de nieuwe regels of puntentelling worden bekend gemaakt. Hoe vaker je wint, hoe vaker je 'slechte' stickers zult moeten hangen op je spelbord, terwijl de verliezer stickers krijgt die meer punten kunnen opleveren. Het spel lijkt mij optimaal te zijn voor 3 tot 4 spelers. Ikzelf heb, omwille van de nog steeds geldende corona maatregelen, het maar met 2 kunnen spellen.

My City gaat zeker spelers aantrekken die fan zijn van puzzel en tegel-leg-spellen. Het is vrij eenvoudig, dus je kan het onder de categorie familiespel plaatsen. Het enige spijtige is dat dit spel persoonlijk is, aangezien je stickers moet plaatsen, en je dit maar 1 keer kunt doen. Gelukkig is daar nog de achterkant van de persoonlijke spelborden, die je ten alle tijden kunt gebruiken.

 

Dit spel is geschonken door Kosmos en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


My City is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 min. per hoofdstuk



Reacties

Populaire posts