De Dwergen van Nidavellir

Nidavellir is een koninkrijk dat bestaat uit dwergen, en dat is de plaats waar dit nieuwste spel van White Goblin Games zich afspeelt. Iedereen leeft daar in vrede samen, maar onlangs is er een kwaadaardig monster ontwaakt in de vergeten gebieden van het koninkrijk. De naam van dat monster is Fafnir, en werd lang geleden door de tovenaars en dwergen opgesloten. Nu is het monster weten te ontsnappen, en hij is uit op wraak. 

Jij krijgt als dwerg de opdracht van de koning om een leger te vormen om het monster Fafnir te verslaan. Daarvoor zal je de beste dwergen in de verschillende tavernes van de stad moeten gaan verzamelen, en hopelijk zit hier en daar er een echte held tussen. Met het gevormde leger zal je proberen het monster te verslaan, echter zijn andere dwergen hetzelfde van plan. De dwerg die namelijk het beste leger weet te verzamelen, zal de grootste beloning van de koning ontvangen.

Je merkt meteen dat Noorse mythologie het thema van dit spel is. Dat zie je zeker in het spelmateriaal en het artwork terug. Elke kaart ziet er erg mooi uit, en er werd best wat aandacht geschonken aan het achtergrond verhaal. Zo kan je in de handleiding naast de spelregels, meerdere zaken over het verhaal lezen. 

Voor we aan het spelen gaan, puzzelen we eerst een soort van tribune in mekaar. Daarin komen de 60 geldstukken van verschillende waardes te staan. Verder vinden we 118 kaarten, 5 spelborden en edelstenen terug in de doos. Ook aan een 4-tal kaartenhouders is gedacht om de heldenkaarten mooi uit te stallen. Alle andere kaarten worden verdeeld in 2 stapels. Een stapel voor fase 1, en een stapel voor fase 2 van het spel. De geldstukken worden op volgorde in de tribune gezet, zodat elke speler netjes kan zien welke geldstukken er aanwezig zijn. In het midden van de speltafel komen de 3 tavernes te liggen. Elke speler krijgt een diamant aan zij eigen spelbord. Het getal op die diamant is van belang bij gelijke standen tijdens het spel.

De spelers gaan nu kaarten met dwergen verzamelen, met het doel om meer punten te scoren dan je tegenstanders. Er zijn 5 soorten dwergen, iedere soort heeft een eigen kracht. De heldenkaarten die in de kaartenhouders zitten zijn ook dwergen, maar met verschillende bonussen. Als de 2 stapels met dwergenkaarten op zijn, is het spel ten einde. Wij hebben het spel met 2 spelers getest. Daarbij komt bij elke ronde 3 dwergen op bezoek in elke taverne. Bij 4 spelers komen daar 4 kaarten, met 5 spelers komen er 5 kaarten in elke taverne te liggen. De spelers zetten nu hun munten in het geheim op hun spelbord in op de 3 tavernes. Het is namelijk de speler die de hoogste munt in een taverne inzet, die als eerste een dwerg mag kiezen. Alle spelers starten met dezelfde munten, die de waarde 0, 2, 3, 4 en 5 hebben.

Indien 2 spelers eenzelfde waarde van munt hebben, zal naar de waarde van hun diamant gekeken worden. De speler met de hoogste munt mag eerste een dwerg kiezen. Daarna wisselen de spelers wel hun diamant met mekaar. Aangezien je maar 3 van de 5 munten kan inzetten, heb je 2 munten over die je niet inzet. Die leg je onderaan je spelbord. Zet je de munt met waarde 0 in op een taverne, mag je op dat moment eender welke munt, open of gesloten, upgraden. Leg je zo bijvoorbeeld munt 3 en munt 5 onderaan, mag je munt 8 (3+5) uit de tribune nemen. Je moet dan wel de hoogste munt van die som afgeven. Met andere woorden je hebt het muntstuk van waarde 5 net verbetert naar waarde 8. In de volgende ronde heb je terug 5 munten om in te zetten, maar jij hebt nu wel een munt met waarde 8 om uit te kiezen. Je kan zo tot een maximum waarde van 25 upgraden.

Heb je een kaart uit de taverne gekozen, leg je die naast je speelbord. Je plaatst deze per kleur onder mekaar. Telkens je een rij van 5 verschillende rassen hebt kunnen verzamelen, mag je een held kiezen. Die helden leveren je altijd bonussen op. Sommige helden komen tussen je dwergen te liggen, andere blijven aan de kant maar geven je dan weer extra voordelen op. 


De 5 verschillende rassen van dwergen zullen ook op een verschillende manier scoren op het einde van het spel. Bij de rode dwergen tel je gewoon de waardes op de kaarten op. De speler die de hoogste waarde heeft, mag als extra zijn hoogste geldstuk daarbij optellen. De blauwe dwergen hebben ook een waarde, die moet je alleen maar optellen. Groene dwergen hebben geen waardes op hun kaarten, maar hoe meer je er kan verzamelen, hoe meer punten je zult scoren. Die score gaat kwadratisch naar boven. Idem voor de paarse dwergen : hoe meer je er hebt, hoe meer punten je scoort. Tot slot de oranje dwergen. Hier tel je het totaal aantal punten op die kaarten, en vermenigvuldig je die met het aantal oranje vlagjes.


Zoals al eerder aangehaald, zijn er 2 fases. Als de stapel met kaarten van dwergen uit fase 1 leeg is, wordt er gekeken wie de meeste dwergen van elk ras heeft. Die speler krijgt daarvoor een bonuskaart voordat de 2e fase van start gaat. Nadat de bonuskaarten verdeeld zijn, kan fase 2 van start gaan, en die bestaat uit evenveel rondes als de eerste fase. Na de 2e fase is er de eindtelling, en gelukkig is er een notitieblokje aanwezig met een duidelijk overzicht hoe je de punten moet tellen. Het upgraden van je geld tijdens het spel is ook van groot belang. Hogere geldstukken geven je meer kans om als eerste uit een taverne te mogen kiezen, maar op het einde van het spel tellen alle geldstukken ook mee als punten.

Het spel speelt erg vlot en de regels zijn vrij eenvoudig. Persoonlijk vond ik het spel zelfs te vlot. Daarmee bedoel ik dat het te snel gedaan was. Tijdens het spel wil je vanalles verzamelen om punten te scoren, en voor je het weet is het spel al ten einde. Er zijn met andere woorden erg veel verschillende tactieken die je kan toepassen om te winnen. De verschillende held kaarten die je kan winnen zullen je ook een bepaalde richting kunnen opsturen hoe je gaat spelen, maar je kan ook dwergen verzamelen met het doel een bepaalde held te krijgen. De basisregels zijn erg duidelijk, maar toch heb je bij de eerste spelletjes af en toe de handleiding nodig om op te zoeken wat de verschillende helden precies doen. De factor geluk is zeker aanwezig in dit spel, maar beperkt zich toch tot een minimum. Interactie met je medespelers is meer dan voldoende, aangezien je tegen mekaar aan het bieden bent. Je zal ook voortdurend de kaarten van je tegenstanders in het oog houden, om misschien wel voor hun neus die ene held weg te kapen die hij waarschijnlijk ging kopen. Het is typisch zo een spel waarvan je zegt : nog snel een keer ? Wij kunnen niet wachten om dit met 4 of 5 spelers uit te testen.

Dit spel is geschonken door White Goblin Games en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.
De dwergen van Nidavellir is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


 

Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten








Reacties

Populaire posts