Via Magica

Het spelconcept van Via Magica is heel simpel uit te leggen: bingo met een twist. Niets meer en niets minder. Maar is het daardoor minder leuk? Nee, zeker niet. Iedereen is bekend met het fenomeen bingo, dat wij in Brabant 'kienen' noemen. Ik denk dat ze dat in delen van Vlaanderen ook doen. En dat kienen populair is, is wel te zien aan het feit dat er in het pre-Coronatijdperk busladingen vol, doorgaans oudere vrouwen, afreisden naar Brabant of Vlaanderen om in een zaaltje te gaan kienen. Doodse stilte in de zaal en in afwachting van de juiste nummers op de getrokken ballen. He enige hoorbare geluid is dat van de ballenmolen. 
Terug naar Via Magica. Het spel ie gebaseerd op het eerder uitgegeven Rise of Augustus. Waar toen nog voor het ietwat saaiere thema van de oudheden is gekozen, heeft Hurican nu gekozen voor een modernere luchtigere variant met heksen en tovenarij. En eerlijk is eerlijk, het artwork mag er zijn. Als het spel opgezet is, ligt de tafel vol met kleurrijke fraai geïllustreerde kaarten.  

De spelers wedijveren om de meest krachtige kaarten in hun bezit te krijgen. Om deze in hun bezit te krijgen, dienen de spelers de juiste symbolen uit de zak te toveren. Om de beurt trekken de spelers een fiche met een symbool erop uit de zak. Alle spelers mogen nu het symbool, indien mogelijk, afdekken op hun toverkaarten. Maar houd er rekening mee dat sommige symbolen veel zeldzamer zijn dan anderen. 

Bij aanvang van het spel heb je de keuze uit een aantal toverkaarten om opdrachten te vervullen. Maak daarbij dus een goede afweging of je wel aan de symbolen kunt geraken. Uiteraard leveren kaarten met zeldzamere symbolen erop meer overwinningspunten op. Wanneer een speler zijn opdracht voltooid heeft, neemt hij een nieuwe kaart uit de openliggende rij. Let er daarbij op dat het niet toegestaan is, om dezelfde kaarten te verzamelen. 
Er zijn kaarten die direct een voordeel opleveren, maar er zijn ook kaarten die extra punten scoren aan het einde van het spel. Het spel eindigt als een speler zeven opdrachten heeft voltooid. 
Het meest lastige in dit spel is nog wel om het woord te onthouden dat je moet roepen, wanneer je een opdrachtkaart vervuld hebt. Je komt niet simpel wel met 'bingo' of 'kien', nee, het echte toverwoord is: Incantatum!
Via Magica is een fijn en snel familiespel. De veel-speler zal misschien een keer aanschuiven, maar zal het zeker niet direct zelf op tafel leggen. Maar omdat het al vanaf zeven jaar te spelen is, kunnen families er plezier aan beleven en kan eigenlijk iedereen snel meedoen met een potje veredelde bingo. Het moderne jasje en het nieuwe thema is ook meer van deze tijd en zal door de spelers gewaardeerd worden. 
  

Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: Vanaf 7 jaar
Speelduur: 30 minuten 

Via Magica is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Hurrican

Dit spel is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke


Reacties

Populaire posts