Alles op 1 kaart

 Met Alles op 1 kaart is het weer tijd voor een roll-and-write spelletje, deze keer van NSV. In de doos vinden we de korte handleiding in 9 verschillende talen, 4 stiften, 5 dobbelstenen en een stapel met beschrijfbare kaarten. Als dat niet handig is: terwijl bij de meeste roll-and-write op een papiertje moet genoteerd worden, kan je hier gewoon op de speelkaarten schrijven en nadien uitwissen.

Bij de start van het spel krijgen de spelers elk 2 kaarten die open komen te liggen. Op die kaarten staan 5 gekleurde rijen van de 6 beschikbare kleuren. Deze rijen zijn tussen de 2 en 6 vakjes lang.  Hoe langer de rij, des te meer punten je kan scoren. De spelers zullen proberen om de gekleurde rijen af te kruisen. Dat doen ze door met de dobbelstenen te werpen. Tot 3 maal toe mag je dobbelen, en je mag telkens kiezen welke dobbelstenen je opzij zet of welke je opnieuw gaat dobbelen. De symbolen die de gekleurde vlakken op de dobbelstenen hebben mag je negeren, die zijn bedoeld voor kleurenblinden.

Nadat de actieve speler 3 keer of minder gedobbeld heeft, mag deze kruisjes zetten in de rij van de kleur die hij zelf gekozen heeft. Maar opgelet, je moet alle dobbelstenen van een kleur aanvinken. Dobbel je bijvoorbeeld 3 rode en een paarse en een gele, maar je hebt maar 2 lege vakjes achter de rode rij meer, kan je deze niet afkruisen. Kan je de paarse en gele wel zetten, kan je daar 1 vakje aankruisen. En de belangrijkste regel komt nog : je mag in een beurt enkel kruisjes op 1 kaart zetten. Daarna mogen ook nog de andere spelers gebruik maken van het dobbelresultaat, en komt de volgende speler aan de beurt.


Zodra een speler 3 rijen vol heeft, telt hij de score van die kaart, kijkt of hij bonuspunten scoort door rijen vol te maken waar een sterretje achter staan, en schrijft de score in het voorziene vakje op de kaart. Die kaart gaat naar je persoonlijke aflegstapel, en dan trek je een nieuwe kaart van de trekstapel. De actieve speler blijft doorschuiven totdat een speler zijn 4e kaart compleet heeft. De andere spelers krijgen nog punten voor de rijen die ze al af hadden, behalve voor de sterretjes. De speler die nu de meeste punten heeft is de winnaar.

Alles op 1 kaart is één van de eenvoudigste roll-and-write spellen die we al gespeeld hebben, maar daarom niet minder leuk. Uitleg neemt 1 minuut in beslag, een spelletje pakweg 10 tot 15 minuten. Vooral het feit dat je de score en kruisjes op de kaarten zelf kunt noteren vinden we zeer goed gevonden. 

Dit spel is geschonken door NSV en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts