Duck

Duck is één van de meest recente kaartspellen voor jong en oud van White Goblin Games, waarbij het de bedoeling is om als eerste je kaarten kwijt te spelen. Maar de spelers die op het juiste moment weg 'duck'-en (heb je hem ?) zijn de tegenspelers te snel af en kunnen zo extra punten verdienen.

Je wint een ronde dus door je kaarten weg te spelen voordat de anderen dat doen. Zo kan je best wat punten verdienen. Maar kan je ook op tijd wegduiken, zou je wel eens extra punten kunnen sprokkelen.
Het spel wordt klaar gemaakt door de stapel met eend kaarten die in 3 kleuren komen - geel, rood & blauw - en die bestaan uit getallen 0 tot en met 8, goed te schudden. Elke speler krijgt daarna 7 kaarten op hand, de overschot wordt de trekstapel en dit komt in het midden van de tafel te liggen. Elke speler krijgt ook 1 strandlaken voor zich. De 5 kaarten met de reddingsboeien worden in stijgende volgorde van waarde 6 tot 10 naast de trekstapel gelegd. Tot slot komt er bij elke speler 1 kaart van de trekstapel open te liggen.

Tijdens je speelbeurt heb je de keuze uit 2 verschillende acties. Oftewel speel je kaarten en neem je er een bij, oftewel duik je weg. De spelers blijven beurtelings aan de beurt komen, totdat iemand al zijn kaarten heeft weggespeeld of totdat iemand weg gedoken is. Dit zal nog 4 keer herhaald worden, zodat er in totaal 5 rondes werden gespeeld. Wie daarna de meeste punten heeft, is de winnaar.

De eerste actie die kan je uitvoeren tijdens je spelbeurt is het spelen van kaarten, en dat kan op 2 mogelijke manieren : ofwel speel je een setje van kaarten die allen dezelfde waarde hebben, bijvoorbeeld allemaal eendjes met waarde '3'. Ofwel speel je een setje van kaarten van eenzelfde kleur, maar oplopend in waarde. Bijvoorbeeld : '2, 3, 4 & 5'. Voorwaarde is bij deze laatste actie, dat je minstens een setje van 3 kaarten speelt. Leg de gespeelde kaarten op je aflegstapel, zichtbaar voor de andere spelers. Hierbij mag je zelf kiezen welke kaart er bovenaan komt te liggen. Nu moet je een nieuwe kaart op hand nemen. Die mag je gedekt van de trekstapel nemen, of je kiest de bovenste kaart van je linker of rechter buurman. Lukt het je om met deze actie al je kaarten kwijt te spelen, dan is de ronde direct gedaan. Neem de groene reddingsboei en steek deze onder je strandlaken. De speler die de hoogste som heeft, legt al zijn kaarten op de aflegstapel, de andere spelers leggen een kaart met de hoogste waarde onder hun strandlaken.


De tweede actie die mogelijk is, is het wegduiken. Dat ga je doen als je denkt dat de som van jou handkaarten lager is dan die van de andere spelers. Kondig dit je medespelers aan, en daarna laten alle spelers hun handkaarten zien om te controleren wie de laagste waarde heeft. Indien de speler die wegdook inderdaad het laagste aantal had, dan mag die speler de bovenste reddingsboei nemen en die onder zijn strandlaken plaatsen. Bovendien mag die speler ook 1 kaart met de hoogste waarde die hij nog vast heeft, onder zijn strandlaken steken. Je merkt meteen dat je op deze manier extra punten kunt scoren. De speler die op dat moment de hoogste som heeft, legt weer zijn kaarten af op zijn aflegstapel, en de andere spelers scoren hun hoogste kaart.

Is het echter niet het geval dat de persoon die wegduikt de laagste som op hand heeft, dan neemt die speler de bovenste boeikaart, en draait deze om naar de rode kant. Dit zijn 2 strafpunten die bij onder je strandlaken komen. Bovendien mag die speler geen extra kaart onder zijn strandlaken leggen, terwijl de andere spelers - met uitzondering van die speler met de hoogste som - wel de hoogste kaart onder hun strandlaken mogen plaatsen.

Op het einde van een spelronde worden alle kaarten die niet onder de strandlakens liggen verzameld en terug geschud om een nieuwe trekstapel te vormen. Elke speler krijgt opnieuw 7 handkaarten en de volgende ronde kan van start gaan. Na 5 rondjes wordt geteld wie de meesten punten onder zijn strandlaken heeft zitten.

Duck is een eenvoudig, snel en leuk kaartspelletje. Er zijn 100-den spellen waarbij je als eerste je kaarten moet kwijt geraken, maar deze variant heeft een twist: misschien gok je er wel op dat een andere speler als eerste zijn kaarten kwijt is, en bewaar jij een kaart met een hoge waarde om onder je strandlaken te kunnen plaatsen. Of neem je het risico om een mooi setje te verzamelen om alles in één keer te spelen, en ben je daarmee net te laat als iemand wegduikt ? Ahhh dilemma's !

Dit spel is geschonken door White Goblin Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
Duck is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 3 - 5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten


Reacties

Populaire posts