Spicy

Er waren eens 3 grote katten die eeuwig strijd leverden om de baas te worden. Uitgeput besloten ze om met vechten te stoppen en hun negen levens aangenamer te maken met een pittige eetwedstrijd. Omdat er ook nog vals gespeeld werd, vonden ze een pittig maar dramatisch blufspel uit : Spicy!

 

Het artwork van dit spel is op z'n minst bijzonder te noemen. Zelden krijgen we een spel in onze handen met traditionele Koreaanse tekeningen. In het doosje vinden we 100 kaarten van 7 verschillende types, bestaande uit 30 rode chili's, 30 groene wasabi's, 30 blauwe pepers en 10 joker kaarten. Twee van die joker kaarten hebben eender welke waarde van 1 tot 10, of eender welke kleur. Daarbij hoort ook 1 'einde van de wereld' kaart, 3 trofee kaarten en 6 kaarten om 6 varianten te spelen.


Elke speler krijgt 6 kaarten, daarna gaat de 'einde van de wereld' kaart ergens in de trekstapel. Het spel zal doorgaan zolang deze kaart niet getrokken wordt. De startspeler legt gedekt een handkaart in het midden van de tafel, en zegt daarbij een getal en een kaartsoort. De allereerste kaart moet met getal 1 tot 3 beginnen. Daarna is het de volgende speler, die ook een kaart er bovenop gedekt legt, en ook laat weten wat er op de kaart staat. In dit geval moet de kaart van dezelfde soort zijn, en een hoger getal hebben. Als het laatste getal 10 was, zal de volgende speler terug met een 1, 2 of 3 van dezelfde soort moeten starten. Op eender welk ogenblik mag een speler kiezen om te passen, maar moet dan wel een kaart van de trekstapel op hand nemen.

Spicy is een blufspel, dit wil zeggen dat je kan zeggen dat je een rode chili van 6 gedekt hebt gespeeld, maar voor hetzelfde geld kon dit iets totaal anders geweest zijn. Je wilt namelijk zo snel mogelijk al je kaarten kwijt spelen. En natuurlijk kan elke kaart bovenaan de aflegstapel uitgedaagd worden. Als je twijfelt of iemand de waarheid spreekt, kan dat betrekking hebben op de soort van de kaart, maar ook het getal van die kaart. Dat laat je op voorhand weten. Dan wordt er naar de kaart gekeken, en heeft de uitdager gelijk, dan moet de speler van die kaart 2 extra kaarten op hand nemen. De uitdager krijgt alle gespeelde kaarten en die komen gedekt bij hem te liggen. Die zijn op het einde van het spel elk een punt waard. De volgende speler begint nu een nieuwe aflegstapel te maken.

Heeft een speler de 1-10 joker kaart gespeeld, en wordt deze uitgedaagd op het getal, wint deze kaart. Wordt deze kaart uitgedaagd op kaart type, verliest deze altijd. Het omgekeerde is van toepassing op de joker kaart met alle kleuren. Zodra een speler zijn laatste kaart speelt, moet hij dit aankondigen. Zo kunnen de anderen nog beslissen om deze uit te dagen. Als er geen uitdaging komt, krijgt deze speler een trofee kaart met 10 punten voor de eindtelling. De eindtelling zal plaats vinden zodra een speler 2 trofee kaarten wist te winnen. 


Spicy is erg mooi vorm gegeven, speelt snel en is voor de fans van bluf spellen. Met 2 spelers spendeer je niet meer dan 10 minuten aan een spelletje. Een leuk spelletje om tussen door te spelen !

Dit spel is geschonken door 999 Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
Spicy is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 6
Speelduur : 15 minuten
Leeftijd : vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts