Ballen met stieren

Het lijkt wel of ze bij The Game Master wisten dat het EK 2020 voetbal met een jaar uitgesteld zou worden. Net een week voor het van start gaan van het toernooi, kwam dit humoristisch 2-persoons voetbal kaartspel op de markt. Net voor de wedstrijd Rusland - Belgiƫ hebben we dit spel getest in onze Rode Duivels outfit om alvast in de sfeer te komen.


De spelers zijn voetbalcoaches die bij de start van het spel eerst kiezen met welke kleur ze spelen : oranje (voor de NL supporters) of wit (de rest van de wereld). Daarna selecteren ze hun basis elftal uit de beschikbare spelers. De overblijvende spelers wachten op de bank. Vervolgens worden de actiekaarten verdeeld door middel van een draft systeem : elke speler neemt 3 kaarten op hand, bekijkt deze en kiest de beste eruit. De andere 2 kaarten schuif je door naar de tegenspeler die er 1 kaart uit kiest. De derde kaart gaat naar de aflegstapel. Dit herhalen de spelers tot ze 8 actiekaarten hebben. Daarna trekt elke speler nog 3 actiekaarten van de trekstapel. Beide spelers hebben nu 2 stapels met kaarten : 11 spelers en 11 actiekaarten.


De 2 stapels worden apart flink geschud, en van elke stapel trek je 3 kaarten om op hand te nemen. De thuisspeler neemt de bekerkaart, die weergeeft wie de aanvaller is, en mag als eerste een aanval lanceren door een stierkaart open op de tafel te leggen. Een actiekaart legt hij gedekt naast z'n stier. De verdediger kiest een stier en actie uit zijn handkaarten. De stier komt open, de actiekaart gesloten op de tafel te liggen. Op de stierkaarten staan aanval - en - verdedigingswaarden. Indien de aanvaller een hogere aanvalswaarde heeft dan de verdedigingswaarde van de andere speler, zal een doelpunt scoren. Maar daar zijn nog de actiekaarten in het spel! 


De actiekaarten komen nu open te liggen, en de situatie kan helemaal anders lopen nu. Mocht het tot een gelijkstand komen in aanval en verdedigingswaarde, zal de VAR bepalen wie de winnaar is. Wint de aanvaller, scoort deze een doelpunt. Wint de verdediger, is de aanval mislukt. Zodra er gescoord wordt zal de score aangepast worden via de doel kaarten. De bekerkaart wisselt van speler en nu mag deze speler de aanval inzetten. Eerst vullen de spelers hun handkaarten aan tot 6 stuks, en ze mogen zelf kiezen of ze stieren of actiekaarten nemen.

Zoals reeds vermeld, kunnen de actiekaarten het spel deftig overhoop halen. Door een sliding of een tackle kaart te spelen kan je een nadeel omvormen in een voordeel. Misschien staan er wel lieftallige koeien langs de kant voor je te supporteren, en geven ze je spelers een extra boost. Of speel je het spel toch liever smerig, en elimineer je een stier van de tegenstander om te kunnen scoren ? Maar opgepast : tijdens het uitvoeren van de actiekaarten bestaat de mogelijkheid dat je een gele of rode kaart krijgt. Krijg je tijdens het spel 3 keer een rode kaart, is het spel ten einde en wint de tegenstander. Het spel gaat door totdat een speler 5 keer weet te scoren.

Ballen met stieren is een leuk en humoristisch kaartspel voor 2 dat maar liefst 110 kaarten bevat. Je hoeft geen voetbalkenner te zijn om van dit spel te kunnen genieten. In het speldoosje vinden we als extra 2 bonuskaarten die je kan gebruiken voor de andere spellen uit de koeienreeks : de drag Queen voor het spel Stieren Versieren en de 1.5-meter-drinker voor Stier zoekt bier. Zo, nu eerst nog een lekkere steak eten en inpilsen voor we naar de eerste wedstrijd van de Rode Duivels gaan kijken.

Dit spel werd geschonken door The Game Master en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

 

 



Reacties

Populaire posts