Squadro

Een zware doos met een beperkt aantal componenten ? Dat is deze Squadro. Het is voornamelijk het massief houten speelbord dat de doos zwaar maakt. Het jutten zakje met daarin 5 rode en 5 witte speelstukken zijn de overige componenten.

 

Het spel klaar zetten is eenvoudig : je zet het speelbord in het midden, en langs een kant zet je de witte speelstukken achter de witte lijn, en op de kant ernaast zet je de rode speelstukken achter de witte lijn. Zorg er wel voor dat de punt van de speelstukken allen naar dezelfde richting wijzen.

Je wint dit spel door als eerst 4 van je eigen speelstukken naar de overkant en terug te laten bewegen. Als je een speelstuk beweegt, mag je zoveel vakjes verder als er bolletjes op de vertrekplaats van dat speelstuk staat. Kom je aan de overkant, draai je het speelstuk om, en kan je in de andere richting bewegen. Aan de overkant staan ook bolletjes die aangeven hoe ver je telkens dat speelstuk mag bewegen.

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Indien je met een speelstuk over die van de tegenspeler kunt springen, moet die speler zijn speelstuk terug naar het begin zetten. Indien dat speelstuk al aan de overkant was, gaat het terug naar die kant. Lukt het je om meerdere stukken in één keer te slaan, dan heb je geluk, want waarschijnlijk kan je dan verder bewegen dan dat oorspronkelijk mogelijk was. Een speelstuk dat 2 vakken ver mag bewegen, en dat speelstukken van de tegenstander tegen komt op plaats 2 en 3, springt direct 4 vakjes verder. Bovendien moeten de 2 stukken van de tegenspeler terug naar hun start positie.


Vaak kom je in een situatie dat je niet anders kan dan je eigen speelstuk op te offeren om te laten slaan, maar dat hoeft niet noodzakelijk in je nadeel te zijn. Als dat speelstuk terug in het begin staat, kan het wel eens gebeuren dat je deze opnieuw kunt gebruiken om stukken van je tegenstander te slaan. Er zijn voldoende situaties waarbij je meer dan 3 of 4 stappen verder moet nadenken. Squadro is alweer er zeer leuk abstract 2-persoonsspel dat heel eenvoudige regels heeft en zeer snel te spelen is. Een spelletje kan op 5 minuten klaar zijn.

Squadro is geschonken door Gigamic en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 10 minuten

Reacties

Populaire posts