El Gaucho

Een Gaucho is in Argentinië, Paraguay en Uruguay, en het zuidelijk deel van Brazilië de benaming van voornamelijk nakomelingen van Spanjaarden en Indianen, die zich op de pampas of vruchtbaar grasland bezighouden met het hoeden van vee. En in deze El Gaucho zal jij de rol aannemen van een vee-baron die zijn gaucho's naar de pampa stuurt om zoveel mogelijk vee te verzamelen.


Je Gaucho's oefenen hun kunsten bij de dobbelsteen rodeo. Hoe beter ze het doen tijdens de training, des te gemakkelijk ze vee zullen vangen in het echt. Jij zult verstandig moeten handelen en de tegenspelers moeten hinderen door de meest waardevolle dieren voor hun neus weg te kapen, of met je lasso één van hun dieren de jouwe maken. Eenmaal je thuis bent, kan je de dieren per ras sorteren en ze in kuddes indelen om ze later voor zo veel mogelijk geld te verkopen.


Het doel van het spel is om setjes van dieren te verzamelen en ze te verkopen. Elke diertegel heeft een waarde en een ras. Een setje bevat enkel tegels van hetzelfde ras, geordend in stijgende of dalende waarde. Voor elk ras zal je een lijn van tegels vormen. De nieuwe tegels met dieren worden aan het einde van de rij toegevoegd. Indien je een tegel moet toevoegen die niet in het rijtje klopt, wilt dit zeggen dat die rij of set nu afgesloten wordt, en een nieuwe rij wordt begonnen.


Het verkrijgen van vee gebeurt door een worker-placement systeem. Elke speler krijgt 7 gaucho's die je op verschillen actievakken kunt neerploffen. Het belangrijkste actievak is de pampa, waar je vee kunt vangen en dus ook een nieuwe tegel kunt krijgen. Andere actievakken zijn plaatsen waar je vee van andere spelers kunt stelen, en een plaats om je vee te sorteren. Om je mannetjes in te zetten zijn er dobbelstenen nodig. Elke actie heeft namelijk een bepaalde waarde nodig. In het begin van elke ronde wordt er gedobbeld, en in zijn beurt neemt een speler 2 dobbelstenen en gebruikt deze om zijn gaucho's te plaatsen.


Op het einde van de ronde zal elk volledig setje van vee verkocht worden. Het spel is ten einde als er geen tegels meer zijn. En natuurlijk wint de speler met het meeste geld op het einde.

Dit spel werd geschonken door Argentum Verlag en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 minuten

Reacties

Populaire posts