Calavera

Toen ik het doosje van Calavera voor de allereerste keer zag, moest ik spontaan aan het spel Fiesta de los Muertos denken. Beiden hebben als thema 'het feest van de doden' dat elk jaar op 1 november in Mexico plaatsvindt. Calavera is echter geen party spel zoals Fiesta de los Muertos, maar een roll & write, iets waar wij persoonlijk wel van houden aangezien dit ideale reisspellen zijn.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kruisjes op je blad te krijgen om punten te scoren, maar ook niet te veel, want vanaf een bepaald punt zal je score afnemen. De spelers gaan beurtelings met de 6 dobbelstenen gooien. Na een eerste worp, mag je zoveel dobbelstenen je zelf wilt opzij zetten om te bewaren. Daarna mag je opnieuw dobbelen met de resterende dobbelstenen. In totaal mag je 3 keer dobbelen, waarbij het ook toegelaten is om dobbelstenen die je al opzij had gezet, opnieuw te dobbelen.

Eenmaal gedobbeld, is het aan de speler om te kiezen hoe hij de worp gaat gebruiken. De dobbelstenen bevatten kleuren : oranje, roze, groen en zwart. Kies je voor een kleur, zet je een kruisje op je blad voor elke dobbelsteen in die bepaalde kleur. Een van de andere symbolen is een roos. Deze rozen kan je gebruiken als joker. Dobbel je bijvoorbeeld 3 rozen, 2 keer groen en 1 zwart, dan kan je 3 kruisjes zetten achter eender welke kleur, of 2 keer bij de groen, of 1 keer in de zwarte rij. Het is niet toegestaan om jokers met een kleur te combineren. Tot slot is er ook nog het doodshoofd. Zodra je die dobbelt, moet je die opzij leggen en kan je deze dobbelsteen even niet meer gebruiken. Vanaf dan wordt het ook interessant voor de andere spelers, want zodra er een doodshoofd gedobbeld is door de actieve speler, moeten de andere spelers ook 1 of meerdere kruisjes zetten, willen of niet.

Zolang de actieve speler 1 of 2 doodshoofden dobbelt is er geen probleem. Die speler kan dan nog steeds 1 of meerdere kruisjes in een rij zetten. Koos in dit geval de actieve speler om een kruisje in de oranje rij te zetten, dan moeten de andere spelers kruisjes zetten in een rij van een andere kleur, maar ze moeten wel kiezen uit de huidige worp. Zij mogen ook de jokers gebruiken als die aanwezig zijn.

Heeft de actieve speler 3 doodshoofden gedobbeld, dan mag de actieve speler helemaal geen kruisjes meer zetten en is zijn beurt verloren. De niet-actieve spelers moeten nog altijd kruisjes zetten gebaseerd op de huidige worp.

Op het scoreformulier staan 3 rode lijnen. De speler die als eerste alle vakjes weet aan te kruisen die voor een rode lijn staan, krijgt de bovenste bonuspunten op het einde van het spel. De speler die daar als 2e in slaagt, krijgt de iets lagere bonuspunten. Alle volgende spelers krijgen geen punten meer. In totaal staan er 3 rode bonuslijnen op het scoreblad.

De gele zone op het scoreblad is de plaats waar de punten te rapen zijn. Staat er een kruisje in het gele gebied, kan je daar tussen de 4 en 10 punten mee scoren. Voor je gaat dobbelen, kies je dan om een rij te 'bevriezen'. Je mag wederom 3 keer dobbelen. Dobbel je 2 jokers, kan je een kruisje bevriezen om 4, 5 of 6 punten te verdienen. Dobbel je 3 of meer jokers, kan je 8 of 10 punten scoren. Is het gelukt om een kruisje te bevriezen, zet je er een cirkel rondt. Die rij is nu afgesloten of bevrozen, en je kan de punten achteraan in de rij noteren. Op deze rij kan je geen kruisjes meer zetten. Lukte het je niet om een rij te bevriezen, dan is deze beurt voorbij en komt de volgende speler aan de beurt. Wierp je 3 doodshoofden, ook dan is je beurt voorbij.

Zet je kruisjes voorbij het gele gebied, kom je in de grijze zone terecht. Daar zullen je punten zakken naar 4, 0 of zelfs -3. Probeer deze zone dus te vermijden. Op tijd je rij bevriezen is geen overbodige luxe. Zodra één speler alle 4 de rijen bevrozen of vol heeft, is het spel ten einde en worden alle punten geteld om de winnaar te bepalen. Spelers die rijen hebben die nog niet bevrozen waren, krijgen de punten tot waar het kruisje stond.

Het doosje is mooi vorm gegeven, er zit een dikke blok scoreblaadjes in, en de 6 dobbelstenen zitten stevig opgeborgen. Het enige dat we nog missen zijn kleine potloodjes om de kruisjes te zetten. Het spel speelt erg vlot en heeft een hoog 'revenge' gehalte. Er zijn amper saaie momenten, want zodra de actieve speler een doodshoofd heeft geworpen, komen de andere spelers ook in actie.

Calavera is geschonken door Boosterbox / Tucker's Fun Factory en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
Calavera is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.



Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten 




 

 

Reacties

  1. Vraagje, als ik als speler 3 doodskoppen gooi maar ook 2 rozen, mag de rest ermee bevriezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is al even geleden, maar zelfs als jij dood bent, mag de rest nog de 2 rozen gebruiken dacht ik.

      Verwijderen
    2. Nee, dan ben je dood en mag je niets bevriezen. Bron:
      recht uit het regelboekje

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts