Clever tot de 3e macht
In 2018 verscheen het dobbelspel (Ganz Schön) Clever van Wolfgang Warsch. Op het oog leek dit een eenvoudig roll & write dobbelspel zoals er al zoveel zijn verschenen, maar onder de ogenschijnlijk simpele huid school een juweel van een spel. Een jaar later verscheen de opvolger die wederom hoge ogen gooide, maar ons persoonlijk een stuk minder kon bekoren dan het origineel. In 2020 verscheen nummer drie in deze serie. We waren nieuwsgierig naar deze nieuwe variant. Zou het opnieuw zo verrassend zijn of zou deze het wederom niet halen bij het origineel?
In de doos van Clever tot de 3e Macht vinden we vijf gekleurde dobbelstenen, een witte dobbelsteen, een blok met scoreblaadjes en een behoorlijk lijvig spelregelboek. De basisregels kennen we uit de twee andere spellen uit deze serie. De speler die aan de beurt is, werpt de dobbelstenen, en kiest er hier vervolgens één uit. Alle dobbelstenen die een lagere waarde hebben dan de gekozen dobbelsteen worden op de schaal (in de doos) gelegd en zijn voor de huidige speler uit het spel. Afhankelijk van de gekozen kleur van de dobbelsteen, kan de huidige speler een vakje in één van de vijf scorevelden afstrepen. De witte dobbelsteen is een joker en kan voor elke kleur worden gebruikt, of wordt altijd gebruikt in combinatie met een andere kleur. Als de speler die aan de beurt is, drie maal een dobbelsteen heeft geworpen, mogen de overige spelers een dobbelsteen van het tableau kiezen en deze gebruiken om een vakje op hun eigen scorevel af te kruisen.
Tot zover niets bijzonders. Naarmate het spel vordert, wordt het pas echt interessant, want spelers kunnen bonussen verdienen door bepaalde vakjes af te kruisen. Hierdoor is het zomaar mogelijk dat je door het afstrepen van een gele 4 als bonus een bruin vakje naar keuze af mag kruisen, waardoor je als bonus een blauw vakje mag afkruisen met als gevolg dat je wederom een bonus verdient en een roze vakje mag afkruisen die je een bonus geeft om een turquoise vakje af te kruisen waardoor je als bonus een extra dobbelsteen mag kiezen. In de praktijk zal blijken dat een dergelijke combo maken haast onmogelijk, maar in theorie zou het moeten kunnen.
De regels die men dient te volgen voor het invullen van de gekleurde vakken op het scoreblad zijn een stuk lastiger dan in het origineel, waardoor het spel niet echt geschikt is voor een beginnende speler. De doos vermeld een leeftijd van 8 jaar, maar dit is in onze ogen een beetje te enthousiast. Al zullen er uiteraard 7-jarigen zijn die geen enkele moeite met dit spel zullen hebben. De gemiddelde veelspeler zal van Clever tot de 3e Macht smullen. Al is het nadeel wel dat als men met vier veelspelers dit spel speelt, het waarschijnlijk behoorlijk lang zal duren omdat iedereen al zijn mogelijkheden door zit te berekenen. Voor ons is dit dan ook een toppertje om met zijn tweeën tussendoor te spelen als men zit te wachten op anderen om een spel te spelen. Of gewoon even 's avonds als er zoals gewoonlijk niets bijzonders op de TV is.
Dit spel is geschonken door 999 Games en is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke
Reacties
Een reactie posten