Doctor Who - Time of the Daleks (bis)

Enkele jaren geleden hebben we jullie het spel Doctor Who - Time of the Daleks reeds mogen voorstellen. Daarvan zijn ondertussen verschillende uitbreidingen verschenen, waarvan we er deze keer niet minder dan 3 kunnen presenteren. Om jullie geheugen wat op te frissen vonden we het aangewezen om het basisspel nog eens beknopt de revue te laten passeren.

Kort samengevat is het een semi-coöperatief dobbelspel. De Daleks, aartsvijanden van het eerste uur, rukken op naar Gallifrey, de thuisplaneet van de Doctor, om deze te vernietigen. Om dit te voorkomen bundelen alle spelers hun krachten om toch als eerste aan te komen en de invasie te beletten. Elke Doctor heeft een unieke eigenschap, en samen met enkele Companions en wat al dan niet futuristische hulpmiddelen doen ze met hun Tardis tussenstops op bedreigde locaties. Daar wachten hun dilemma's, een keuze uit telkens twee opdrachten waarbij een bepaalde dobbelsteencombinatie moet geworpen worden. De basisdobbelstenen zijn zwart, maar er zijn ook gekleurde dobbelstenen die voor bepaalde doelen een betere kans opleveren. Door gepast gebruik te maken van de eigenschappen van het team kan hier de meest geschikte dobbelset voor opgebouwd worden. Lukt het niet van de eerste keer (dat zou sterk zijn), dan zijn er allerlei mogelijkheden om te herdobbelen of zelfs gewoon een steen te verdraaien. Het is zelfs mogelijk om de hulp van een andere Doctor in te roepen.

Lukt de opdracht niet, dan wordt een Dalek figuur op de locatie geplaatst. Wanneer er reeds 6 Daleks geplaatst zijn, is het spel verloren. Je doet er dus best aan de opdracht te winnen, dan mag je namelijk een Dalek wegnemen. Er zijn verder nog beloningen (of nadelen) op te strijken, waarvan het voortreizen van de Tardis wel het belangrijkste is. Getrouw aan de TV-reeks kan een Doctor hier ook aan zijn einde komen. Maar de Doctor sterft nooit, hij regenereert in een nieuw lichaam. Je kan dus verder spelen met een andere figuur en andere eigenschappen, die misschien meer geluk opleveren.

Na elke ronde schuift het Dalek schip een vakje dichter naar Gallifrey, dus verwacht je aan toenemende tijdsdruk. Lukt het je om de legioenen van Davros voor te blijven of zal op Gallifrey de gevreesde kreet 'Exterminate!' weerklinken?

Dit spel is geschonken door GF9 / Battlefront en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 120 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts