Ligretto het bordspel


Wie vertrouwd is met het de spelconcept van Ligretto zal geen moeite hebben om direct mee te kunnen spelen met deze variant, waarbij niet louter met kaarten gewerkt wordt, maar er ook een bord aan toegevoegd is. Het spelbord wordt zo neergelegd dat het gemakkelijk toegankelijk is voor alle spelers. Dit is geen overbodige luxe, want snelheid is geboden in dit spel. In een spel voor twee spelers worden zes afzonderlijke delen tot één bord gevormd. Bij een spel voor drie of vier spelers worden er tien speldelen gebruikt. Elke speler ontvangt 15 kaarten allen van dezelfde rand (enkel, dubbel, gestreept of gespikkeld), het bijbehorende spelersbordje en twee jokerkaarten. Elke speler schudt vervolgens zijn kaarten en neemt ze als verborgen voorraad in de hand. Heb je dit allemaal gedaan? Dan kan er een spelletje Ligretto los gaan barsten.  

Wie overigens in de veronderstelling is dat Ligretto een mooi Italiaans woord met een betoverende betekenis, heeft het mis. Ligretto is een niet bestaand woord. In Duitsland is het spel in 1988 voor het eerst verschenen onder de naam Legretto. Ook dit was geen bestaand woord, maar de kreet werd gebruikt als een speler er in slaagde om een set kaarten uit te spelen. Hij riep dan zo hard als hij kon: Legretto!. 

Terug naar het spel. Er worden om te beginnen vier kaarten open gelegd op het speelveld. Als alle spelers hun kaarten in het geheim vast hebben, draaien zij de bovenste kaart om en kijken of ze deze passend aan kunnen leggen op het speelveld. Als hij onverhoopt niet past, wordt hij naar de aflegstapel getransporteerd. Wanneer een speler alle kaarten in de hand aangelegd heeft, pakt hij zijn aflegstapel en probeert deze uiteraard ook weer kwijt te spelen. Want de basisregel van Ligretto is niet veranderd: wie legt als eerste al zijn kaarten af?
Uiteraard zijn er regels gebonden aan het passend afleggen van de kaarten. De kaarten mogen elkaar niet bedekken. Daarnaast moet een van de kleuren overeenkomen met de kleur waar hij tegenaan gelegd wordt. Wanneer er een passende kaart wordt gelegd, wordt de speelsteen verplaatst naar het uiteinde. Dit geeft de plaats aan waar de volgende kaart gelegd moet worden. Kom je er even niet uit, bedenk dan dat je ook nog twee jokerkaarten tot je beschikking hebt.

De speler die als eerste alle kaarten af heeft weten te leggen, wint de ronde en verdient hiermee twee punten. De spelers bepalen vooraf hoeveel rondes er gespeeld worden al voor er iemand tot ware Ligretto koning gekroond wordt. 

Chaos en razendsnel plezier gegarandeerd. Typisch Ligretto dus! Als je geen fan bent van dit type spel zal Ligretto het bordspel je minder kunnen bekoren. Maar hou je wel van een snelheidsuitdaging met een korte speelduur? Leg de borden dan snel op tafel en neem de kaarten in je hand.


Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit spel is geschonken door Schmidt spiele
Ligretto het bordspel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts