Cubitos

Cubitos is een racespel zoals ik nog geen ander racespel heb gezien. Meestal vind ik racespellen minder leuk, maar deze Cubitos is van een heel ander kaliber. Hier komt naast het dobbelen ook andere zaken aan te pas, zoals het opbouwen van je dobbelstenen, power-up's, en een hoog can't stop gehalte. En dit alles in een leuk kubus thema met geweldige artwork.


Het doel van Cubitos, blijft zoals andere racespellen, het eerste de finish bereiken. Als er in de laatste speelbeurt meerdere spelers over de finish gaan, wint de speler die het verste over de eindmeet geraakt. Om de finish te bereiken zal je moeten dobbelen, veel dobbelen, en met je basis setje van 9 dobbelstenen ga je het niet halen.

Bij de start krijgt elke speler 7 grijze en 2 zwarte dobbelstenen, en een eigen spelersbord waarop de dobbelstenen komen te liggen. Rondom het spelbord, waarvan er maar liefst 4 verschillende zijn, komen 7 kubusvormige bakjes te staan met daarop de dobbelstenen van de overeenkomstige kleur. Elke dobbelsteen heeft een bepaalde eigenschap, en ook die is variabel. Aan de hand van een set van kaartjes zal er beschreven worden wat het effect van een dobbelsteen van een bepaalde kleur is. Dit in combinatie met de 4 speelvelden geeft je een idee hoeveel verschillende startsituaties er kunnen gemaakt worden. De pionnen van de startspelers worden op de startlijn gezet en de race kan beginnen.

 

Een rondje bestaat uit een dobbel fase en een loop fase. Elke fase wordt tegelijk door de spelers gespeeld. Pas als de loop fase start, wordt er beurtelings gewerkt.
In de dobbel fase verplaatsen de spelers dobbelstenen uit hun voorraad naar de dobbel zone, zodat daar in totaal 9 dobbelstenen liggen. Met deze beginnen de spelers te dobbelen. De dobbelstenen die goed zijn, verplaats je naar de actieve zone. Zolang je minstens 1 dobbelsteen naar de actieve zone kunt verhuizen, mag je nogmaals dobbelen. Je kan ook kiezen om te stoppen. 

Ga je toch verder dobbelen, en liggen er al 3 dobbelstenen in je actieve zone, loop je het risico op een verloren beurt. Dat zal gebeuren als je geen enkele dobbelsteen naar je actieve zone kunt verhuizen. In dat geval verhuis je al de dobbelstenen uit de actieve zone naar de afleg zone en is je beurt voorbij. Het enige voordeel dat je nu hebt is dat je op het supportersbord een vakje verder mag. Hoe meer supporters, hoe meer voordelen je kan ontvangen. Koos je toch om tijdig te stoppen met dobbelen, wacht je tot de andere spelers met deze fase klaar zijn.

 

 

Dan begint de loop fase, waarin de spelers hun dobbelstenen uit de actieve zone kunnen gebruiken. Eerst mogen de eigenschappen van de 'speciale' dobbelstenen gebruikt worden per speler. In de eerste ronde zal dit nog niet gebeuren, omdat iedereen nog maar grijze en zwarte dobbelstenen heeft. De volgende rondes kan dat wel het geval zijn, en worden die eigenschappen per speler afgehandeld.

Voor elke voetafdruk op een dobbelsteen, mag de speler zijn mannetje een vakje verder bewegen. Voor elk geldsymbool, en dat kunnen er 1, 2 of meerdere op een dobbelsteen zijn, krijg je geld om nieuwe dobbelstenen te kopen. De aankoopprijs van een gespecialiseerde dobbelsteen staat op de kaartjes gedrukt. Je mag tot 2 verschillende dobbelstenen per beurt aankopen. Een aangekochte dobbelsteen komt onmiddellijk bij je afleg zone te liggen. Er bestaat ook de mogelijkheid om geld tokens te krijgen. Die kan je bewaren voor een latere ronde om duurdere dobbelstenen te kopen.

Komt je figuurtjes tijdens de beweging op het spelbord op een symbool te staan, krijg je die bonus. Dat kan geld of een extra dobbelsteen zijn, maar het kan ook zijn dat je een dobbelsteen moet inleveren. Dat is op zich niet slecht, want de grijze dobbelstenen kan je wel missen als je betere gespecialiseerde dobbelstenen hebt gekocht. Als de dobbelstenen gebruikt zijn, verhuis je die van de actieve zone naar de afleg zone, waar ze blijven liggen. Nu starten we terug bij de dobbel fase.

Eerst moet je zorgen dat je 9 dobbelstenen hebt in je dobbel zone. Is dat niet het geval, vul je aan met dobbelstenen die nog in je voorraad liggen. Heb je niet genoeg dobbelstenen om er 9 in je dobbel zone te leggen, dan verhuizen alle dobbelstenen van je afleg zone naar de voorraad. Nu vul je naar keuze aan tot je er terug 9 hebt, en de volgende ronde kan starten.

De startspeler krijgt telkens een extra en iets grotere dobbelsteen, dus deze speler mag tijdelijk met 10 dobbelstenen dobbelen. Spelers hebben de mogelijkheid om een soort van uitbreiding te winnen, waarmee je constant meer dan 9 dobbelstenen kunt dobbelen. Zelfs het speelbord bevat secties gescheiden door rode lijnen. Is er een rode lijn tussen de eerste en de 2e speler, mag de 2e speler deze uitbreiding nemen, zodat hij met een extra dobbelsteen mag dobbelen. Zodra de 2e speler terug in dezelfde sectie als de eerste speler komt, moet hij die uitbreiding terug afgeven. Zo zullen achterblijvers de mogelijkheid krijgen om de eersten terug in te halen.



Cubitos speelt erg vlot en ziet er bovendien zeer fris en kleurrijk uit. Eindelijk een spel dat racen in bordspellenland een nieuwe dimensie geeft. Het nog-een-keer gehalte is erg hoog, aangezien een rondje zeer snel gaat, en de eigenschappen van de dobbelstenen en het speelbord aanpasbaar zijn. Moeten we dan toch een minpuntje zoeken, is deze dan omwille van het feit dat de inlay van de speldoos eruit moest om alle doosjes gemonteerd in de speldoos te kunnen krijgen, maar dat heeft onze pret zeker niet kunnen drukken. Zeker uitproberen !


Dit spel is geschonken door Alderac Entertainment Group en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
Cubitos is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

 

Aantal spelers : 2 - 4
Speelduur : 30 - 60 minuten
Leeftijd : vanaf 8 jaar




Reacties

Populaire posts