Sherwood Bandits

Zijn jullie klaar om Robin Hood en zijn gevolg te vergezellen, want in deze Sherwood Bandits hebben jullie de mogelijkheid om dat te doen. Elke speler is de leider van een jonge boevenbende, die de andere bendes te slim af willen zijn. De dag dagelijkse taak van de bendeleden bestaat uit het overvallen van de Sheriff zijn wagens die vol zitten met goud en taksgelden.

Het spel dat ons bereikte heeft zelfs een eigen placemat, dan dienst doet als spelbord. Die rollen we netjes uit op de tafel. Elke speler krijgt 1 schatkist met bovenaan een spaarpot gleuf. Alle bandieten en de leider van 1 bepaalde kleur gaat naar elke speler, net als de dobbelstenen. Naast het spelbord komen ook nog 4 karakters naast mekaar te liggen. Zij kunnen ons helpen tijdens de rooftocht. We zijn nu klaar om 4 rondes lang de wagens van de Sheriff te roven.

Er worden nu een aantal wagens gedekt op het karrenspoor geplaatst. Het aantal wagens is afhankelijk van het aantal spelers. Aangezien wij het spel met 2 gespeeld hebben, waren dit 2 wagens.  De startspeler heeft nu de keuze uit 3 acties : één van zijn bandieten in de struiken verstoppen, zijn leider op een karakter naast het bord zetten, of kiezen voor 1 goudstuk.

Achter de struiken waar je de bandieten kunt zetten, zijn er telkens 4 vakjes beschikbaar. Hier mag jij kiezen of je die links, rechts of ergens tussenin zet. Als de volgende speler aan de beurt komt, en die kiest ook om één van zijn bandieten in dezelfde struik te zetten, kan deze 1 van de 3 andere vakjes bezetten. Zo is het dus mogelijk dat er 4 bandieten uit verschillende bendes in 1 struik verstopt zitten. Natuurlijk mag je ook een bandiet plaatsen achter de andere struiken waar de wagens passeren.
Kies je op dit ogenblik om je leider op een karakter te plaatsen, zal dat op het eerste karakter moeten gebeuren. Een voordeel dat je dan krijgt, is bijvoorbeeld het bekijken naar de sterkte van de wagens.
Ga je toch liever voor het goud ? Er zijn slechts beperkt aantal plaatsen op het bord ! Elke 3 goudstukken leveren je 1 punt op tijdens de eindtelling.

Nu alle bandieten door de spelers geplaatst zijn, worden de wagens omgedraaid, en zal het duidelijk worden hoe sterk een wagen verdedigd wordt. In volgorde dat de bandieten staan, wordt er gedobbeld met 1 dobbelsteen in de kleur van de bandieten. Die dobbelstenen worden dan bij de wagen gelegd. De bandieten roven de wagen indien ze evenveel kunnen dobbelen als er op die wagen staat. In dat geval gaat de buit verdeeld worden onder de aanwezige boeven. De speler die daarbij helemaal rechts staat, mag als eerste uit de buit kiezen, daarna de speler links ervan, en zo verder. De buit wordt getrokken uit een voorraad, en bestaat uit ringen, goud en kettingen. Die komen dan open voor je op tafel te liggen.
Lukt het niet om de wagen te overvallen, hebben alle boeven pech en gaan ze met lege handen naar huis.

Vlak na het omdraaien van de wagens, heb je weer de mogelijkheid om je leider op 1 van de karakters te plaatsen, maar had je dit al in een voorgaande beurt gedaan, mag je dit niet meer doen. Met andere woorden, komt je leider slechts 1 maal per ronde in actie. Het karakter dat je op dit moment kiest met je leider zal weer voor een voordeel zorgen, zoals mannetjes achter struik van plaats verwisselen bijvoorbeeld.

Tot slot gaan alle dobbelstenen naar een soort van raster op het spelbord. Heeft een speler een totaal van 10 of meer gedobbeld, gaat zijn leider de gevangenis in, en kan deze niet meer gebruikt worden. Maar je kan hier je verworven buit gebruiken om een dobbelsteen te manipuleren. Ook de dobbelstenen van de tegenstanders kan je hier manipuleren.

Op het einde van een ronde, steek je alle buit tokens in je schatkist. Je zal vanaf nu moeten onthouden wat je er hebt ingestoken. Setjes van ringen en kettingen van eenzelfde kleur, leveren je namelijk op het einde extra punten op ! Op het einde van de ronde neemt iedereen zijn spelmateriaal terug, en komen er nieuwe karakterkaarten te liggen langs de kant van het spelbord.


Bij dit spel deed me denken aan Sherwood Forest, een ander spel met eenzelfde thema, waar ook de boeven wagens overvallen en de buit moeten verdelen. Deze lijkt daar een light versie van te zijn, maar met extra het verzamelen van setjes. Ook de helpende karakters zijn in dit opzicht nieuw. Bij het testen van dit spel waren we met 2 spelers, en dan moest er een fictieve derde speler mee doen die bepaalde vakjes bezet, maar we voelden toch dat spel meer tot zijn recht zou komen met 3 of 4 spelers.

Dit spel is geschonken door Ludus Magnus Studio en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts