Mandala Stones

Mandala Stones is het nieuwste spel van Board & Dice, ontwikkeld door Filip Glowacz. Deze keer hebben ze een abstract spel ontwikkeld, en eentje dat er erg mooi uit ziet. Vandaar ook dat dit spel hoog op onze lijst stond om een keertje uit te proberen.


Het spelbord bestaat uit 24 torens, met tussen de torens 4 plaatsen voor de zwarte torens, artiesten genoemd. Deze 4 artiesten hebben 1 van de 2 verschillende symbolen bovenop de toren staan. Een tweede spelbord in de vorm van een spiraal wordt gebruikt om de gespeelde stenen te plaatsen. Tot slot is er nog een persoonlijk speelbordje voor elke speler. Hierop komen tijdens het spel de stenen te liggen die de speler verzameld heeft, en het heeft een scorespoor. Helemaal onderaan dat persoonlijk speelbord hebben de spelers ook een overzichtje dat dient als speelhulp. De stapel met kaarten waarop  geheime doelen staan, worden geschud en elke speler krijgt er 2, waarvan er 1 van die 2 punten kan opleveren op het einde van het spel.


Tijdens je beurt krijg je de mogelijkheid uit 2 beschikbare acties : stenen nemen of punten scoren. We zijn zeker dat je dat laatste graag en veel wil doen, maar zonder stenen scoor je geen punten. Kies je om stenen te nemen, mag je een artiest verplaatsen naar een vrije plaats. Dan mag je alle aangrenzende stenen rond die artiest nemen, als hun patroon overeenkomt met het patroon van de artiest. In het geval dat er andere artiesten grenzen aan de stenen, mag je die niet nemen. De stenen die je neemt komen op je persoonlijk bord te liggen.


Kies je om te scoren, heb je de keuze om per kleur of voor de bovenste stenen te scoren. Bij het scoren per kleur bepaal je een kleur van de bovenste stenen van minstens 2 van je gevormde torens op je spelbord. Het patroon speelt hier geen rol. Elke toren die in aanmerking komt zal een bepaald aantal punten opleveren. Zo krijg je bijvoorbeeld punten voor elke toren van een verschillende hoogte, of x aantal punten als je toren een bepaalde hoogte heeft, of een bepaald aantal punten als je vele verschillende kleuren in je toren hebt.

Als je voor het scoren van de bovenste stenen gaat, kies je welke stenen er gaan verdwijnen en krijg je 1 punt per steen die je weg neemt. In dit geval is ook de kleur van geen belang, en je kiest zelf welke bovenste stenen weg gaan. Veel punten brengt dat niet op, maar je kan er op die manier voor zorgen dat alle bovenste stenen een zelfde kleur hebben om goed te scoren in je volgende beurt.
Onafhankelijk hoe je scoort, alle stenen die je weg neemt van je eigen speelbord, komen op het bord met de spiraal te liggen. Dek je met een steen 1 of meerdere bonus punten af, ontvang je die onmiddellijk. 

Zodra op het spiraal bord het vakje wordt afgedekt dat overeenkomt met het aantal spelers, is het spel ten einde. De ronde wordt nog afgewerkt, zodat iedereen even vaak aan de beurt is geweest. De spelers laten aan mekaar de bonuskaarten zien, om te bepalen of ze voor 1 van de 2 nog punten scoren.

Het spel verliep erg vlot met 2 spelers. Ook al neem je de tijd om rustig na te denken, je hebt nooit het gevoel dat je je zit te vervelen. Het verzamelen van de stenen verloopt erg strategisch. Wil je in 1 beurt veel stenen verzamelen, of wil je een specifieke kleuren combinatie ? Automatisch ga je proberen om bovenaan de torens op je eigen speelbord stenen te plaatsen van dezelfde kleur, want dan scoor je mogelijks veel punten in 1 beurt. Maar denk ook aan de toekomst. Welke kleur van stenen liggen er bovenaan als je net gescoord hebt en de bovenste stenen van diezelfde kleur zijn weg genomen ? Zijn dat allemaal verschillende of ook van dezelfde kleur ? Het is daarom ook van belang goed te plannen in welke volgorde je de stenen neemt en stapelt.

Het verzetten van de artiest heeft invloed op de tegenspeler. Maak je een plaats vrij waar vele stenen te nemen zijn, zal je tegenstander er zeker en vast de volgende beurt mee gaan lopen. De artiest kan natuurlijk ook gebruikt worden om je tegenstander te blokkeren.

Het spelmateriaal ziet er erg mooi uit, en is van degelijke kwaliteit. Het enige kleine minpunt is dat de spelersborden geen speelborden zijn, maar dun karton. Alhoewel hier heb je in principe weinig last van. De stenen voelen solide aan en ze hebben langs beide kanten een mooie opdruk. Met meer dan 2 spelers heb ik het spel niet kunnen testen, maar dit lijkt mij in dit geval minder interessant. Het lijkt dan ook gemaakt voor 2 spelers, al kan je het tot 4 personen spelen. Mandala Stones kan ik ten zeerste aanraden voor liefhebbers van abstracte en strategische spellen.

Dit spel is geschonken door Board & Dice en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 minuten




Reacties

Populaire posts