Geven en Nemen


 Je zult moeten geven en nemen luidt de titel van dit spel voluit. Dat is een hele mond vol, en in de praktijk zal men dit beperken tot Geven en Nemen. Dit is een roll & write spel. Velen zullen nu zeggen alweer een roll & write? Daar zijn er toch al meer dan genoeg van? Toch weet Geven en Nemen zeker te bekoren, door een paar leuke variaties in het genre. 

Als eerste zijn daar de beschrijfbare kaartjes. Dit hebben we al eerder gezien bij andere spellen, maar hier is het toch echt noodzakelijk. Gelukkig worden er uitwisbare stiften meegeleverd, zodat na een spelletje gespeeld te hebben, de kaartjes weer gereinigd kunnen worden.


Aan het begin van het spel, wordt het kartonnen spelbord in het midden van de tafel gelegd. Aan beide zijden worden vier kaarten gelegd. Aan de ene zijde komen puntenkaarten te liggen, aan de andere zijde worden vier bonuskaarten gelegd. Deze acht kaarten vormen samen de markt. Vervolgens krijgt iedere speler vier kaarten. Te weten twee puntenkaarten en twee bonuskaarten. Hiervan kiest hij er drie uit. De overgebleven kaart wordt terug onder de juiste stapel gelegd. De drie gekozen kaarten legt hij voor zich neer, zodanig dat deze in een patroon van 3x3 kaarten gaan passen. 

De actieve speler werpt de 5 dobbelstenen en kiest al dan niet één of meerdere dobbelstenen uit die de speler apart wenst te leggen. Hij heeft nu de keuze om opnieuw te werpen of om één van zijn opdrachtkaarten te voltooien. Indien de speler kiest om de overgebleven dobbelstenen opnieuw te werpen, wordt het voor de passieve spelers interessant. Zij mogen namelijk één van de geworpen dobbelstenen kiezen en deze op een eigen opdrachtkaart afstrepen. Meerdere spelers mogen dezelfde dobbelstenen kiezen. De actieve speler kiest vervolgens de dobbelstenen uit die hij wenst te bewaren. Nu heeft de speler wederom dezelfde keuze als eerder. Of een opdrachtkaart voltooien, of de overgebleven dobbelstenen opnieuw werpen. In totaal mag de actieve speler drie keer de dobbelstenen werpen. Na de derde worp heeft de speler drie keuzes tot zijn beschikking.

  1. Hij voltooit in één keer een van zijn eigen opdrachtkaarten.
  2. Hij kiest twee dobbelstenen uit die apart zijn gelegd en streept deze op zijn opdrachtkaarten af.
  3. Indien hij 3 of 4 dobbelstenen heeft geworpen met een gelijke waarde, dan mag hij een opdrachtkaart op de markt kopen. De speler plaatst de gekozen opdrachtkaart in zijn eigen grid van 3x3 kaarten. De opdrachtkaarten worden naar rechts geschoven, en vervolgens aangevuld met een nieuwe kaart van de juiste stapel.
Indien de speler kiest om één van zijn opdrachtkaarten te voltooien, dient hij met de dobbelstenen het kaartje in één keer in te vullen. Er mogen dus geen lege vakjes overblijven. Als men de opdrachtkaarten bekijkt, zal men zien dat bij sommige kaarten meer dan vijf vakjes zijn. Het is dus noodzakelijk dat men ook tijdens de beurt van een andere speler dobbelstenen kiest om alvast vakjes van een opdrachtkaart in te vullen. 

Geven en Nemen is een spel met dobbelstenen. Een dosis geluk heeft men dus nodig. Gelukkig zijn er dan de bonuskaarten. Indien deze voltooid zijn, kan de speler de dobbelstenen manipuleren. Zo kan men bijvoorbeeld de waarde van een dobbelsteen 1 hoger of 1 lager maken. Of een dobbelsteen als een andere kleur gebruiken. Het geluk wordt hierdoor enigszins ingeperkt. 

Het spel gaat de eindfase in op het moment dat 1 van de spelers zijn grid van 3x3 vol heeft. De lopende ronde wordt afgemaakt. Hierna volgt er nog 1 volledige ronde voor alle spelers. De punten worden opgeteld, en de speler met de meeste punten wint Geven en Nemen.

Al met al is Geven en Nemen een plezant spel in dit genre, dat velen zal kunnen bekoren.


Geven en Nemen is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door 999 Games en is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke







Reacties

Populaire posts