Chili Dice

Chili Dice is een dobbelspelletje dat al in 2018 het levenslicht zag onder de naam Spicy Dice.  De laatste tijd zien we erg veel dobbelspellen (opnieuw) uitgebracht worden, waarschijnlijk omdat ze best wel leuk zijn en zeer snel spelen, zonder al te veel uitleg, en niet te vergeten : ze zijn zeer compact.

Chili Dice kan je het beste vergelijken met een variant op Yahtzee, alhoewel je deze keer maar maximaal 30 keer mag dobbelen. Die 30 beurten mag je spenderen hoe je het zelf wilt. Het doel is dan ook om met zo weinig mogelijk worpen de 10 verschillende vakjes te vullen met zo hoog mogelijke scores.

In de doos vinden we 6 zwarte dobbelstenen van zeer goede kwaliteit. Ze hebben allemaal de standaard ogen van 1 tot 6, in een witte kleur. Bij elke dobbelsteen is er exact 1 kant met rode ogen, zodat er van elke waarde juist 1 rode kant bestaat. Deze zitten mooi opgeborgen in een plastieken mal. Verder zit er nog een blok met papiertjes in om de score te noteren. Handig hierbij is dat er per spel maar 1 blaadje nodig is, want je noteert de scores van elke speler op hetzelfde scoreformulier.

De startspeler dobbelt met alle dobbelstenen, en na elke worp zal hij kiezen of hij bepaalde dobbelstenen apart laat liggen of opnieuw gaat dobbelen. De speler kan er ook voor kiezen om na 1 worp al te stoppen, en ergens op een punten vak zijn punten te noteren. Je kan zo vaak herdobbelen als je wilt, maar elke dobbelbeurt zal van je totaal van 30 worpen afgaan. Eenmaal je de 30 worpen hebt opgebruikt, kan je niet meer spelen. Spelers die er in slagen om alle 10 punten vakken in te vullen, en die nog dobbelbeurten over hebben, krijgen daarvoor 5 punten per overgebleven beurt. Dobbel je een resultaat waarbij een dobbelsteen rode ogen laat zien, mag je ervoor kiezen om die dobbelsteen naar de andere zijde te draaien.

Punten scoren op de 10 verschillende vakken kan je als volgt :
* Voor de getallen 1 tot 6 zijn er 6 vakjes voorzien. Hierin kan je het totaal van een gedobbeld getal schrijven. Indien er een rood getal bij zit, mag je die score verdubbelen. Bijvoorbeeld : heb je 3 keer een 5 gedobbeld, scoor je 15 punten in het vakje van de '5'. Zit daar een rode 5 bij, scoor je daar 30 punten.

* Dobbel je voornamelijk rode ogen, kan je voor het vak 'rood' kiezen, waar je 10 punten per dobbelsteen met rode ogen krijgt.

* Een straat, waar de waarde van de ogen oploopt van 1 tot en met 6, levert je 21 punten op. In het geval dat er een rood resultaat tussen zit, mag je er ook voor kiezen om bij het cijfer vak van dat specifiek getal de 21 te zetten. Dus een straat met een rode 2, scoort 21 punten in het vakje straat, of 21 punten in het vakje '2'.

* Bij gelijke waardes moet het resultaat uit meerdere dezelfde ogen bestaan. Bijvoorbeeld 2 keer een 1 en 4 keer een 5. De punten die je scoort zijn de som van alle ogen. In dit geval dus 22.

* Het kans vak kan je gebruiken als je niets kunt invullen op andere vakken, maar indien je toch een hoog totaal aantal ogen gedobbeld hebt. Hier komt dus het totaal van alle ogen te staan.

* Kleine chili : indien je 6 keer dezelfde waarde dobbelt met waarde 1 tot 3, mag je 50 punten noteren in het overeenkomstige cijfer vak, of 25 punten in een vak naar keuze.

* Grote chili : indien je 6 keer dezelfde waarde dobbelt met waarde 4 tot 6, mag je 75 punten noteren in het overeenkomstige cijfer vak, of 50 punten in een vak naar keuze.

* Pittige chili : ai caramba ! Lukt het je om om een straat te dobbelen met enkel rode ogen ? Proficiat, je krijgt 100 punten in het vak van de straat of in het vak van rood. Je mag ook 50 punten noteren in elk ander vak, moesten er al geschreven punten staan.

 
Chili dice is een eenvoudig dobbelspel dat je op een kwartiertje kan spelen. De allereerste keer kan misschien wat lastig zijn om alle score mogelijkheden te onthouden, maar uiteindelijk worden die snel duidelijk. Het leukste aan dit spel is dat je zelf kan kiezen hoe vaak je gaat dobbelen. Hoe meer je dobbelt, hoe groter de kans op een hogere score, maar ook hoe groter de kans dan je niet alle vakjes gevuld krijgt in 30 worpen. Een afweging die je tijdens het spel moet maken.

Dit spel is geschonken door 999 Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
Chili Dice is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 - 30 minuten


Reacties

Populaire posts