Dive

Jij bent een bewoner van het eiland Windbark, een afgelegen tropisch eiland, waar de inwoners de traditie hebben om diep in de oceaan te duiken op zoek naar een heilige steen. Onderweg zien de duikers allerlei vriendelijke dieren zoals schildpadden en manta's, maar voor de minder vriendelijke dieren zoals de haaien zal je moeten opletten. Het doel van Dive is om eerste duiker de steen te pakken te krijgen, en dat kan je doen door als eerste te duiken tot niveau 23.

 
Het spel bevat een soort van houder waarin 36 transparante kaarten worden geplaatst. Elke kaart bevat verschillende elementen en dieren uit de zee. Elke speler krijgt een eigen speelbord en 5 tokens genummerd van 1 tot 5. Die worden achter een schermpje gelegd zodat deze niet zichtbaar zijn voor de andere spelers. 
 

In een eerste fase gaan de spelers hun speelbordje programmeren met de 5 tokens. Daarvoor bekijken ze allen de transparante oceaankaarten, en proberen zo in te schatten waar de haaien zich bevinden. Denk je dat op niveau 2 en 4 een haai zwemt, leg je token nummer 2 en 4 met de haai zichtbaar. De andere niveaus die je veilig lijken, die met de schildpadden, manta's  of andere zeedieren, kan je bedekken met je tokens met het haai symbool naar onderen. De moeilijkheid hierbij is dat je moeilijk kan inschatten op het hoeveelste transparante kaartje de dieren staan. Soms zal een gokje nodig zijn, soms is het minder moeilijk in te schatten. Tijdens dit heel proces is het niet toegestaan om met mekaar te praten. Wat wel toegestaan is dat je met een lichtje probeert uit te 'vissen' waar welk zeedier zich bevindt. 
 

De schildpadden en manta's zijn er om jou te helpen. Sta je al wat achter op het scorespoor, kan je er voor kiezen om een token met hogere waarde op het niveau te leggen waar zij zich begeven. De speler die de hoogste waarde aan jetons daar heeft liggen, mag gebruik maken van de voordelen van dat dier. Om er zeker van te zijn dat je de hoogste waarde hebt, kan je zelfs tokens stapelen om zo hun waarde op te tellen. Als iedereen klaar is met programmeren, gaat de 2e fase van start.


Tijdens de 2e fase of de duikfase, gaan de schermpjes weg en wordt de programmatie van elke speler zichtbaar voor iedereen. Nu gaan de transparante kaarten één voor één weggenomen worden om te zien welke dieren er effectief op staan. Had jij het niveau goed geprogrammeerd, dit wil zeggen, heb je kunnen inschatten of er wel of niet een haai zwemt op deze diepte, ga je verder naar stap 2. Is dat niet het geval, lig je voor de rest van de ronde uit het spel en alle tokens die zich dieper bevinden worden weggehaald. Bij stap 2 wordt er gecontroleerd of er een manta of schildpad aanwezig is. De speler met de hoogste waarde aan tokens krijgt nu het voordeel van dit dier, en mag hiermee een aantal stappen verder op het scorespoor.
 
 
Vervolgens wordt de volgende transparante kaart weggenomen, en herhalen we de bovenstaande stappen. Indien er geen duiker meer actief is deze ronde, begint de 3e fase, waarin je de duiker op het scorespoor verder mag zetten. Deze zal net zoveel stappen verder duiken als het aantal niveaus dat je goed geprogrammeerd had. Daarna kan een volgende ronde gestart worden, tot dat 1 duiker niveau 23 bereikt heeft. Je kan het spel een beetje aanpassen door de dieren die bij in het spel zitten. Elk soort van dier heeft zo zijn eigen effect. Bij een bepaald dier moet er iemand tot 10 tellen, waarna iedere speler moet stoppen met programmeren. Andere dieren mogen dan weer over de transparante kaarten gelegd worden zodat dat gedeelte niet meer zichtbaar is voor de spelers, enz ...

De illustraties en grafische vormgeving van dit spel zijn prachtig, en heeft een spelmechanisme dat we nog niet vaak zijn tegen gekomen, al doen de transparante kaarten ons wat aan Mystic Vale denken. Daar houdt de verdere vergelijking dan ook op. De veelspeler zal echter niet aan zijn trekken komen in dit spel, daarvoor is het spel iets te eenvoudig. We zien dit spel dan ook eerder als een kinderspel, maar wel eentje dat er heel goed uit ziet.

Dive is geschonken door Geronimo Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 - 40 minuten

Reacties

Populaire posts