Z3bra

Goede dingen komen per 3, zeker als je z3bra speelt. Zorg voor 3 kaarten van dezelfde kleur of met hetzelfde getal in je spelgebied zodat ze lijken op de strepen van een zebra, dit wil zeggen ze moeten horizontaal, verticaal of diagonaal grenzen. Deze vormen een trio en die kaarten mag je wegnemen. Trio per trio geraak je dichter bij je doel om al je kaarten weg te spelen. Op het einde van het spel kosten alle kaarten die je overhoudt je punten. 1 per 1 draai je je kaarten om en ga je ze wisselen, soms zelfs met je tegenstander. Het spel gaat door tot een speler zijn kaarten kwijt is, of tot dat alle kaarten omgedraaid zijn. De speler met de minste minpunten wint.


Om het spel te beginnen deel je 15 kaarten uit aan elke speler. Je mag deze kaarten niet bekijken. Je legt 9 van die kaarten in een rooster van 3 op 3 zonder dat je getallen ziet. De 6 andere kaarten zijn je trekstapel. Je mag 2 kaarten omdraaien, iedereen mag kiezen welke kaarten hij of zij wil omdraaien. Alle overige kaarten worden een algemene trekstapel. De bovenste kaart mag omgedraaid worden, dit is de zichtbare aflegstapel. De speler die als laatste een zebra heeft gezien mag beginnen. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart van de gedekte algemene trekstapel of van de aflegstapel. Bekijk de kaart en beslis of je de kaart gaat wisselen met een open kaart of een dichte kaart. De kaart die op de plaats ligt waar je de getrokken kaart wil leggen, leg je open op de aflegstapel. Je mag de getrokken kaart open op je veld leggen. Als je de kaart niet wil leggen in je speelveld, dan leg je de getrokken kaart af. Je moet dan wel 1 van je gedekte kaarten omdraaien in je speelveld. Daarna is het de beurt van de volgende speler. Als de algemene trekstapel op is, wordt de aflegstapel geschud en draai je de bovenste kaart terug om.



Als je een trio hebt na het leggen van je kaart door 3 kaarten van dezelfde kleur of hetzelfde getal te leggen die horizontaal, verticaal of diagonaal grenzen, dan mag je deze kaarten verwijderen op het einde van je beurt. Jij mag kiezen in welke volgorde je je afgelegde kaarten legt op de aflegstapel. Je kan wel maar 1 trio per beurt verwijderen, ook al heb je 2 trio's liggen. Je maakt je speelveld weer volledig door van je persoonlijke trekstapel kaarten op de open plaatsen op je speelveld te leggen. Deze kaarten worden dicht gelegd. Als daardoor al je kaarten dicht liggen, dan mag je 1 kaart naar keuze omdraaien. Als je na het verwijderen van je trio geen kaarten meer kan bijvullen, dan moet je je speelveld veranderen naar een speelveld van 2 op 3 of 3 op 2, je schuift je kaarten een rij of kolom op, je mag niet zomaar kiezen waar je een kaart legt om gemakkelijker een trio te vormen.

Je kan ook een kaart gaan halen bij een tegenstander als je een trio daarmee kan vormen. Trek eerst een kaart van de trekstapel, als deze hetzelfde getal of dezelfde kleur heeft als de kaart die je wil van je tegenstander, dan leg je de kaart van de trekstapel bij je tegenstander en neem jij zijn/haar kaart om in je speelveld te leggen. Jouw kaart die vervangen wordt, wordt op de aflegstapel gelegd. Je kan deze actie wel enkel doen als je daardoor een trio kan vormen.



Je kan ook 2 kaarten van plaats wisselen in plaats van een kaart te trekken. Als je dit hebt gedaan, dan draai je ook een kaart naar keuze om.

De laatste ronde start als een speler al zijn kaarten kwijt is of als een speler al zijn kaarten voor zich omgedraaid heeft (ook al heeft deze speler nog kaarten in zijn/haar persoonlijke trekstapel). Dan hebben alle spelers nog 1 beurt om trio's te vormen. Als iedereen zijn/haar laatste beurt heeft afgerond, dan worden alle kaarten omgedraaid in alle speelvelden. Als dit nog een trio geeft bij een speler, mag deze dit trio nog verwijderen. Dan is het spel volledig gedaan. Dan tel je alle waarden van je kaarten die je nog hebt (ook je persoonlijke trekstapel) op, de speler met de laagste score wint. Bij een gelijke stand zijn er meerdere winnaars.

Dit spel werd geschonken door Amigo en kan vanaf maart gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 – 5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Reacties

Populaire posts