Amritsar

Amritsar in India is de thuisbasis van de Gouden Tempel of Sri Harmandir Sahib. Dit spectaculaire gebouw staat wereldwijd bekend als een heilige plaats voor de Sikh-gemeenschap en een van de meest beroemde bedevaartsoorden op aarde. Na verschillende keren te zijn verwoest, herbouwde Maharaja Ranjit Singh het met marmer, koper en 750 kilo puur goud, vandaar de naam.

 In Amritsar zullen de spelers de verschillende persoonlijkheden van die tijd vertegenwoordigen die de Maharaja van het Sikh-rijk hebben geholpen bij de wederopbouw van de Gouden Tempel. Met behulp van een slim spelmechanisme gebaseerd op het zaaisysteem van de klassieke mancala-spellen, zullen spelers de verschillende werkers en hun eigen olifant gebruiken om de noodzakelijke taken uit te voeren.

In jouw beurt kun je 1tot 3 acties uitvoeren, afhankelijk van hoe goed je de werkers en je olifant hebt gecoördineerd. Deze acties bestaan uit het verzamelen van grondstoffen in de steengroeve of op de markt, vooruitgang boeken op de verschillende paden van kennis, je persoonlijke bord verbeteren, je mahout (olifanten temmer) om hulp vragen en vooral donaties doen aan de tempel met als doel zoveel mogelijk prestige punten te behalen. Aan het einde van het spel wordt de speler met de meeste prestige uitgeroepen tot winnaar van het spel.

 Een van de opvallende kenmerken van het spel is het gebruik van verschillende werkers en een eigen olifant om de taken uit te voeren. Dit voegt een interessante dynamiek toe aan het spel, omdat spelers moeten beslissen hoe ze hun resources optimaal kunnen gebruiken en welke acties ze moeten ondernemen om vooruitgang te boeken. Het spel biedt ook verschillende paden van kennis die spelers kunnen verkennen, waardoor ze hun strategieën kunnen aanpassen en hun persoonlijke bord kunnen verbeteren om hun kansen op succes te vergroten.

Een ander aspect is de mogelijkheid om donaties te doen aan de tempel met als doel zoveel mogelijk prestige punten te verdienen. Deze donaties zijn niet alleen een manier om punten te verdienen, maar ze weerspiegelen ook de ethische en spirituele dimensies van het Sikh-geloof, waar liefdadigheid en altruïsme centraal staan. Door deze elementen in het spel op te nemen, slaagt het erin om niet alleen vermakelijk te zijn, maar ook educatief en cultureel verrijkend.

Wat betreft de componenten en het artwork, levert De Gouden Tempel van Amritsar absoluut op alle fronten topkwaliteit af. De gedetailleerde miniaturen van de tempel ademen een sfeer van authenticiteit en schoonheid, terwijl het artwork op het bord en de kaarten de levendige kleuren en de rijke esthetiek van India weerspiegelt. Het is duidelijk dat veel aandacht is besteed aan het ontwerp en de productie van het spel, wat bijdraagt aan de algehele immersie en speelbaarheid. En dan zijn daar natuurlijk nog de reuze grote olifanten met een mandje op hun rug, waar elke speler 1 van krijgt.

De gameplay biedt een goede balans tussen strategie en geluk. Het spelmechanisme dat ze hier het zaaisysteem van de klassieke mancala-spellen noemen, slaagt op het feit dat je in een bepaalde sectie alle aanwezige werkers moet nemen, vervolgens een sectie verder gaan, en daar 1 werker achter laten, om dan weer een sectie verder te gaan, enzovoorts, tot dat je de laatste werker in een sectie zet. Dat is dat ook de aktieve werker. Het spel verloopt vlot en de beurtstructuur is intuïtief, waardoor het toegankelijk is voor zowel ervaren spelers als nieuwkomers.

Wij speelden het spel met 2, om na een dikke 90 minuten op eenzelfde score te eindigen. We zijn erg benieuwd hoe dit spel met 4 spelers gaat verlopen. Er ontbreken enkele componenten in de doos, maar daardoor is het spel niet onspeelbaar. De uitgever is gemaild of ze ons van de ontbrekende stukken willen voorzien.

Al met al is "De Gouden Tempel van Amritsar" een uitstekend bordspel dat zowel vermakelijk als educatief is. Met zijn prachtige artwork, diepgaande gameplay en rijke thematische inhoud, belooft het spel spelers mee te nemen op een onvergetelijke reis naar het hart van India en de prachtige Gouden Tempel van Amritsar. Het is een must-have voor elke liefhebber van bordspellen en een waardevolle toevoeging aan elke spellencollectie.


Dit spel is geschonken door Ludonova en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf
Speelduur : 60 - 120 minuten

Reacties

Populaire posts