Doctor Rat

Doctor Rat is een coöperatief spel waarbij spelers samenwerken om het beste dieet voor hun rattenvriendjes te bedenken. 1 speler neemt de rol aan van Doctor Rat, die verborgen blijft achter een de speldoos dat dienst doet als medicijnkastje, en dieetplannen maakt met specifieke voedselsoorten, hoeveelheden en kleuren. De spelers, die twee of drie groepen ratten vertegenwoordigen, ontvangen kaarten van Doctor Rat. Vervolgens moeten ze beslissen hoe ze deze kaarten onder de groepen verdelen, waarbij Doctor Rat bevestigt of de keuzes overeenkomen met de dieetvereisten.


Fouten maken deel uit van de leercurve, maar drie fouten in één groep of een fout in de laatste ronde betekent dat het spel verloren is. Doctor Rat heeft gereedschappen tot zijn beschikking, zoals medicijnen om fouten te verwijderen en tokens om de ratten te begeleiden. Naarmate spelers vaardiger worden, kan het spel complexer worden met extra dieetregels en afwisselende verplichte voedselitems, wat de uitdaging vergroot.

Een bijzonder aspect van Doctor Rat is het gebruik van de speldoos als scherm, dankzij een ontwerp met een voorklep. De insert houdt de diëten en kaartselecties georganiseerd, wat het spel ten goede komt. Het succes van het spel hangt af van het vermogen van Doctor Rat om spelers door hun denkprocessen te leiden, met een vleugje geluk in de kaarttrekkingen. Er zijn tools beschikbaar om minder gunstige trekkingen te beheren, waardoor een gebalanceerde ervaring ontstaat.


Hoge spelerinteractie is essentieel, omdat discussie en redenering cruciaal zijn om de diëten te achterhalen. Dit element stelt Doctor Rat in staat inzichten te verwerven en begeleiding te bieden. Het aantal spelers heeft geen invloed op het aantal ratgroepen, maar beïnvloedt wel de moeilijkheid van het spel. Hoewel er wat wachttijd kan zijn, vooral voor onervaren Doctor Rats, verloopt het spel over het algemeen snel en duurt het ongeveer 30 minuten.


Doctor Rat is bijzonder coöperatief en daardoor geschikt voor jongere doelgroepen met begeleiding van een volwassene of oudere kinderen, vooral in de rol van Doctor Rat. Elk spel begint met giswerk, waarbij spelers hun strategieën moeten aanpassen. Ondanks enkele complexiteiten genieten kinderen ervan om de verantwoordelijkheid van Doctor Rat te spelen, zelfs als dit af en toe pauzes in het spel betekent. Het spel wordt sterk aanbevolen voor gezinnen of als kennismaking met deductiespellen.


Dit spel is geschonken door Blue Orange Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 7
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts