Tholos

Neem deel aan de constructie van de Tholos van Delphi, de tempel die het centrum van het universum markeert zoals aangeduid door Zeus en gebouwd binnen het Heiligdom van Athena Pronaia. Als bouwer sta je tegenover je tegenstander in een duel en behaal je de grootste invloed binnen deze heilige constructie. Mogen de goden u gunstig gestemd zijn!


Tholos is een spel voor twee spelers met veel interactie en draait om meerderheden. In een beurt voer je een van twee acties uit:

  • Neem stenen van één kleur uit de steengroeve en plaats ze in je werkplaats, waarbij elke werkplaats maximaal drie stenen kan bevatten. Je kunt tot drie stenen van je eigen kleur nemen, tot twee neutrale stenen, of één steen van je tegenstander.
  • Plaats een willekeurige steen uit je werkplaats op het speelbord. Het bord heeft zeven locaties, elk met een unieke kracht, en elke locatie kan maximaal vijf stenen bevatten. Als je een steen van je eigen kleur op een locatie plaatst, voer je de speciale actie uit die aan die locatie is gekoppeld, zoals het verplaatsen van de bovenste steen van een kolom naar een andere locatie, het verplaatsen van een steen van de werkplaats van de tegenstander naar jouw werkplaats, het plaatsen van een tweede steen uit je werkplaats, of het terugplaatsen van een gespeelde steen naar de steengroeve.

Wanneer alle zeven kolommen vijf stenen bevatten, eindigt het spel en ontvangen spelers punten voor elke kolom waarin ze meer stenen hebben dan de tegenstander - maar dit is niet per se een goede zaak. Bij het scoren van een kolom ontvang je 1 punt voor elke steen van je eigen kleur, 3 punten voor elke steen van de tegenovergestelde kleur, en -2 punten voor elke neutrale steen. Elke kolom kent punten toe aan de speler die de meeste stenen van hun kleur in die kolom heeft.

In de gevorderde modus van Tholos plaats je één of meer ornamenttegels op het speelbord, elk op een andere locatie. Elke ornamenttegel heeft een kracht die de regels van het spel verandert, zoals het activeren van de kracht van een locatie met grijze stenen, het toekennen van een kolom aan de speler met minder stenen dan de tegenstander, of het verhogen van het maximale aantal stenen in de kolom van de locatie tot zeven.

Ondanks de beknopte en duidelijke regels zijn er verrassend veel mogelijkheden en ruimte voor blokkades, voorbereiding en slimme zetten. Aandacht en vooruit plannen zijn essentieel om het goed te doen: Tholos is het soort spel waarbij spelers zwijgend, met hun handen in het haar, de plaatsing van stukken berekenen en hoe ze ze het beste kunnen verplaatsen zonder de tegenstander te helpen. Toch is de aard van het spel niet overdreven gecompliceerd, waardoor het spel een snel tempo behoudt. Er is veel heen en weer, met stenen die van kolom veranderen, waardoor de score vaak verandert, en het is vrij goed mogelijk om een slechte start goed te maken.

Dit spel is geschonken door Perro Loko Games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2
Speelduur : 20 minuten
Leeftijd : vanaf 9 jaar

Reacties

Populaire posts