Roller Coaster Rush

 

Als rollercoaster- en bouwspelfan kon ik volgende doos niet aan me voorbij laten gaan: Roller Coaster Rush ! In dit spel probeer je met je beschikbare 'blauwdrukkaarten' een modelachtbaan te ontwerpen, die doorheen het spel - letterlijk- vorm krijgt door veilingen voor effectieve baanstukken te winnen om zo de beste achtbaan te construeren en je investeerder (die je themapark beheert) tevreden te stellen. 

Maar let op: verlies je een veiling van een van jouw blauwdruk achtbaanstukken, moet je dat spoor uit je coaster halen. Win je echter een blauwdruk achtbaanstuk veiling van een andere speler, dan mag je een nieuw spoor toevoegen om je coaster groter en beter te maken. Onderweg kun je je model achtbaan demonstreren voor investeerders om te zien hoe goed hij werkt en wat extra geld verdienen voor veilingen, on je coaster naar een nog hoger niveau te tillen ! 

Om het spel te beginnen krijgt elke speler een hand blauwdrukkaarten, $20 en zijn knikker.  Elke speler legt zijn Investeerderskaart op de "ongeïnteresseerde" kant.  Vervolgens zoeken ze alle spoorstukken die bij de kaarten in hun hand passen en een startstuk.  Elke speler bouwt zijn prototype onderzetter met AL zijn startstukken.

Een spelbeurt bestaat uit meerdere opties; als eerste: het uitroepen van een veiling. Kies een blauwdruk voor een willekeurige speler en veil deze (met een geheime bieding). De winnaar betaalt de bank en het bijpassende stuk wordt indien nodig overgedragen aan de nieuwe eigenaar van de kaart. Alle 'betrokken' achtbanen worden nu herbouwd met alle dan beschikbare stukken. Een gewonnen (geveild) achtbaanstuk wordt nu een permanent onderdeel van de baan en kan later niet meer gestolen worden. De speler die de kaart heeft gewonnen en de speler die de kaart heeft verloren draaien hun investeerderskaart om naar de "geïnteresseerde" kant.

Ligt je investeerderskaart op de "geïnteresseerde" kant ? Dan kan je je modelachtbaan laten 'proeftesten' en verdien je zo ook geld. Laat je knikker van het startstuk rollen en kijk hoever hij gaat (je verdient 1 muntstuk per afgelegde baan). Draai na de testsessie de investeerderskaart opnieuw om. 

Aan het einde van het spel onthult de grote finale of al dat hard werk ook loont: elke speler krijgt twee pogingen om zijn knikker los te laten op de baan en te kijken hoever hij geraakt (voorbij hoeveel vlaggen), hoe verder, hoe meer gescoorde overwinningspunten.

Roller Coaster Rush is een vermakelijk spelletje waarvan het achtbaan bouwen zelf het leukste deel is. Aangezien de baanstukken door veiling verkregen worden doorheen het spel maken de beginstukken niet zoveel uit, en het plannen en passen brengt veel spelplezier op tafel. Het spel is 8+ maar kleinere spelertjes amuseren zich vast met de achtbaanstukken alleen, en ook bij het volwassen testpubliek is er menig achtbaan gebouwd buiten de spelrondes.

 
 
Aantal spelers : 2 - 4 spelers
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Spelduur : 15 - 30 minuten




Reacties

Populaire posts