Night Parade of a Hundred Yokai

 

In de categorie 'surrealistische titels' scoort dit exemplaar ongetwijfeld zeer hoog. Zelfs de cover geeft weinig info prjs over de aard van dit spel. De geisha-achtige dame doet wel vermoeden dat we in Aziatische sferen zitten, en de spelinfo bevestigt dit enigszins. Yokai blijken namelijk fantasiefiguren te zijn uit de Japanse folklore in de vorm van geesten, demonen, legenden en meer van dat fraais. Zij gaan bij voorkeur 's nachts op pad in een lange parade om achteloze mensen te ontvoeren naar de geestenwereld. Daarmee zijn alle elementen uit de titel verklaard. O ja, misschien het doel van het spel nog: Je moet met je wezens poorten bouwen op verschillende eilanden die op het einde punten opleveren volgens een geheime persoonlijke doelkaart.

Het speelveld wordt gevormd door een vast patroon van eilandkaarten uit te leggen. Die komen in 4 variƫteiten: water, bos, aarde en vuur. Elke kaart toont ook hoeveel Yokai je nodig hebt om er een poort te bouwen, en hoeveel poorten er in totaal gebouwd mogen worden. De Yokai-kaarten worden in 3 stapels ingedeeld (volgens kostprijs) en behoren tot 3 soorten (water, bos en aarde). Daarvan worden per stapel 2 kaarten opengelegd, deze vormen de winkel.


 Elke speler kiest een familie van Yokai, die een bepaalde speelstijl benadrukt. De overeenkomstige startkaarten worden open gelegd naast de scrolltokens en vormen het begin van je stoeten. Verder krijgt iedereen nog zijn Yokaifiguren en een aantal poorten, en nog een aantal spirittokens. Deze doen mij eigenlijk aan iets helemaal anders denken, maar omdat er misschien kinderen meelezen zal ik het woord niet gebruiken. Als laatste stap krijgt iedereen nog een doelkaart.

Je spelbeurt bestaat uit een aantal fases. In de eerste fase kies je een stoet en daarvan activeer je je Yokai een voor een. Elke Yokai heeft namelijk een aantal acties op zijn kaart staan die je van boven naar beneden uitvoert:

- een Yokai naar een bepaald eilandtype sturen
- een tegenstander elimineren op een eiland waar je ook een Yokai hebt
- een Yokai naar een aangrenzend eiland bewegen
- een spirittoken uit de voorraad nemen
- een talisman nemen


 Als alle Yokai hun ding gedaan hebben, kan je op eilanden waar je genoeg Yokai hebt, deze vervangen door een poort. Als je de eerste bent, levert dat nog een bonus op ook. Daarna draai je je scrollfiche naar de passieve kant als teken dat je deze stoet in de volgende beut niet mag activeren.

In de volgende fase kan je Yokai bijkopen. Dat kost een talisman en een aantal spirittokens volgens de kolom. Je nieuwe Yokai leg je aan bij de stoet van het overeenkomstige type. Als het aanbod je niet bevalt mag je 1 keer in je beurt de openliggende kaarten van een kolom wisselen.

In de laatste fase moet je al je overblijvende talismannen omzetten in spirittokens. Tenslotte komt de scrollfiche van een vorige beurt terug actief.

Het spel eindigt wanneer iemand zijn laatste poort bouwt. De andere spelers doen dan nog hun ronde uit, waarna de eindtelling volgt zoals beschreven in je doelkaart. Dit bestaat meestal uit 3 criteria (bvb 1 punt per poort, 1 punt per 2 water Yokai, 1 punt per 2 talismantokens op je Yokai). Wie de meeste punten heeft wint.


 Night Parade omschrijft zichzelf als een asymmetrische engine builder, en dat is het ook. Het concept van de 3 stoeten is aardig gevonden en dwingt je om goed na te denken in welke volgorde je nieuwe Yokai aanschaft. Het toepassen van de verschillende eigenschappen vormt een tactische puzzel, en ook de persoonlijke doelen dragen bij tot een unieke strategie. Ik had wel het gevoel dat de Yokai nog iets meer uitgewerkt hadden mogen worden, nu voelt het een beetje als eenheidsworst. Maar daarmee blijft het wel op het niveau van een familiespel, en de leuke en degelijke presentatie (meeples, kaarten, handleiding) dragen hier zeker toe bij. Wil je eens iets anders, dan is Night Parade zeker geen slechte keuze.


Dit spel werd geschonken door Brueh Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur: 40 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts