Rolling village

In dit spel ben je de burgemeester. Je gaat in 9 rondes huizen, bossen, meren, pleinen en fabrieken tekenen. Met wat geluk word je burgemeester van het jaar. Door alles te tekenen op het papier wat je stad moet voorstellen (stadsplan) kan je punten scoren elke ronde en op het einde van de 9 rondes. Degene met de hoogste score wint.


Voor het spel start gooit iemand de 2 dobbelstenen en tekent iedereen in die 2 kolommen een huis, bos of meer, 1 in elke kolom die aangegeven wordt door de dobbelstenen, in 2 verschillende kolommen van je keuze. Hier is het niet mogelijk om een plein of fabriek te plaatsen, dus er kunnen geen punten verdiend worden. Aan het begin van elke ronde neemt een speler (het maakt niet uit welke speler) de dobbelstenen en gooit deze. Het resultaat moet door alle spelers gebruikt worden. Je gebruikt de 2 dobbelstenen om 2 verschillende projecten te plaatsen. De eerste dobbelsteen gebruik je om het project te kiezen dat je gaat plaatsen in de kolom met het getal van de 2de dobbelsteen. Je gebruikt ook de 2de dobbelsteen om je project te plaatsen op een lege plaats in de kolom met de waarde van de 1ste dobbelsteen. Je kan zelf kiezen welk project je eerst plaatst. Als je een 1 of 4 gooit plaats je een huis, bij een 2 en 5 plaats je een bos en bij een 3 of 6 plaats je een meer. Als je dubbel gooit plaats je het project in de kolom met dat getal. Als extra kan je ook een plein tekenen op een lege plaats op je stadsplan, je mag kiezen waar. Een plein geeft je alleen 10 punten aan het einde van het spel als het grenst aan een huis, meer of bos (niet diagonaal). Als je verschillende getallen gooit, maar ze geven hetzelfde project, dan kies je een lege plaats in een kolom van 1 van de dobbelstenen met het project dat de dobbelstenen weergeeft. Als extra teken je een fabriek in de andere kolom. De fabriek geeft enkel 10 punten op het einde als het grenst aan een bos en/of een meer. Als deze grenst aan een huis is dit -2 en zelfs -5 als dit grenst aan een plein.


Tijdens ronde 3, 6 en 9 als je je projecten hebt gebouwd trekt iedereen een extra bonus project van hun keuze, je kan kiezen uit een huis, een bos of een meer. Je doorkruist bovenaan het stersymbool zodat je weet welk project je al gekozen hebt, je kan elk project maar 1 keer kiezen om extra te plaatsen op het stadsplan.

Op het einde van de ronde bepaalt de totale waarde van de dobbelstenen in welke rij je kan scoren. Je kan alleen scoren als je een groep van dezelfde projecten hebt, de projecten moeten aan elkaar grenzen (niet diagonaal), ze moeten niet in dezelfde rij staan. Je telt alle getallen die in je projecten staan op. Pleinen en fabrieken worden hier niet meegenomen in deze telling. Op het einde van het spel (na ronde 9) tellen alle spelers hun punten op die je gescoord hebt tijdens de vorige rondes. Deze tel je op bij de punten van je pleinen en tel daar de punten voor de fabrieken bij op of trek je de punten die je verliest bij de fabrieken af. Per rij die je helemaal vol hebt gebouwd krijg je nog 2 extra punten. De speler met de hoogste punten wordt de burgemeester van het jaar. Bij een gelijkspel wint de speler met de meeste punten gewonnen bij de volle rijen. Als dit ook gelijk is ga je eerst kijken naar wie de meeste punten heeft gewonnen bij de fabrieken, dan bij de meeste punten gewonnen bij de pleinen. Als dit allemaal gelijk is, dan moet je nog een spel spelen.


Je kan dit spel ook alleen spelen en je kan telkens proberen je score te verbeteren en proberen zo veel mogelijk punten te behalen om burgemeester van het jaar te worden.

Dit spel werd geschonken door Little Rocket Games en kan vanaf maar gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 1 – 12
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 10 – 15 minuten

Reacties

Populaire posts