Fruitoplay

 

Nu het oude jaar en en bijhorende feesten met hun zware suiker- en vetrijke gerechten achter de rug liggen, is het tijd voor een portie vitaminen om het nieuwe jaar goed in te zetten. Ook spelmatig treedt het fruit in de hoofdrol, in een potje Fruitoplay. Het speldoosje bevat tachtig genummerde fruitkaarten in vier categorieën; banenen (geel), vijgen (paars), aardbeien (rood) en appels (groen). Van elke soorten zijn er vijftien gewone kaarten, vier dubbele en één 'rot fruit' kaart. Verder zijn er vier 'gemeenschappelijke' fruitkaarten (met een enkele en dubbele zijde).

Fruitoplay heeft een eenvoudige set-up: hou de gemeenschappelijke fruitkaarten aan de kant, schud alle andere fruitkaarten door elkaar tot een trekstapel en geef elke speler zeven (2-3 spelers) of zes (4-5-6 spelers) kaarten op hand. Neem de volgende zeven kaarten van de  trekstapel en leg ze op een rij in het midden van de tafel waarbij de bovenste volledig zichtbaar is (de 'rivier'). Deze zeven kaarten vormen zeven 'targetkaarten' die de spelers voor zich proberen te winnen doorheen de spelronde. Na drie spelrondes (van 7 targetkaarten) wint de speler met de meeste punten.

Om de tagetkaart te veroveren, leggen de spelers een handkaart open op tafel. De speler met het kleinste waardeverschil tussen de target- en de handkaart wint alle uitgespeelde kaarten (die vervolgens als punten tellen) van die spelbeurt (inclusief de targetkaart) en stapelt deze per fruitsoort op tafel. (Als geen van de uitgespeelde kaarten dezelfde kleur heeft als de targetkaart, wint de kaart die in waarde het dichtst bij ligt. Als kaarten gelijk zijn, negeer je ze).

Na zeven spelbeurten worden de punten geteld als volgt: het aantal kaarten van je langste gescoorde serie aan fruitkaarten maal de kolom met de minst gescoorde fruitkaarten. Let op: als je maar één kolom hebt, vermenigvuldig je die waarde met zichzelf... dus denk goed na of je bepaalde fruitkaarten wel wil winnen !

De tweede en derde spelronde zijn gelijkaardig, alleen starten deze pas nadat de speler met de minste punten een gemeenschappelijke fruitkaart gekozen heeft (deze wordt in het midden van tafel gelegd en telt voor iedereen mee (voor waarde '1'). Met de 'rot fruit'kaarten tenslotte, kan je ingrijpen en kaarten uit het spel spelen en zo je fruitkolommen beïnvloeden. 

Fruitoplay is een mooi vormgegeven kleurrijk spelletje met grappige fruitfiguurtjes dat met een snelle set-up en makkelijk doorloopbare spelhandleiding en gameplay al geschikt is voor spelers vanaf 8 jaar. Een doosje dat meteen in het oog springt, en met de beperkte spelduur van een klein halfuurtje ideaal om als tussendoorspelletje op tafel te leggen ! 

Explor8 Cover Artwork 

Aantal spelers: 2 -6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten






 










Reacties

Populaire posts