Rococo Deluxe Edition

Welkom in het Rococo-tijdperk. Lodewijk XV regeert in Frankrijk, en het is de mode om zijn weelderige feesten bij te wonen waar belangrijke beroemdheden zich tooien in extravagante jurken en chique rococo kostuums. Over slechts een paar weken zal Lodewijk XV het laatste grote bal van het seizoen organiseren, en iedereen smeekt jou om hen te voorzien van een elegante rokjas hier, een weelderige jurk daar, of zelfs een kleine som om het grote vuurwerk te financieren. Je realiseert je al snel dat het niet alleen meer gaat om jouw kleermakersbedrijf, het gaat erom een aanwezigheid te creƫren op het meest prestigieuze bal van het tijdperk en de kans om eeuwige roem en prestige te vergaren.


In Rococo: Deluxe Edition ben jij de eigenaar van een vooraanstaand kleermakersbedrijf dat streeft naar het vergroten van je prestige. Elke beurt speel je een werknemerskaart waarmee je een taak kunt uitvoeren, zoals het aannemen van een nieuwe werknemer, het maken van prachtige jurken en rokjassen om te verhuren of te verkopen, of het financieren van enkele van de vele versieringen. Echter, werknemers zijn niet altijd in staat om alle taken uit te voeren, dus je moet zorgvuldig plannen hoe je hen aanstuurt, vooral omdat elke werknemer een unieke bonus verleent, waaronder sommige die prestige genereren.

Het Grand Bal eindigt na zeven rondes met een groots vuurwerk en eindtelling. Je zult prestige punten verdienen voor de weelderige jurken en rokjassen die je hebt verhuurd aan gasten op het bal, bepaalde werknemersbonussen, en de feestelijke versieringen die je hebt gefinancierd. Wie aan het einde van het spel de meeste prestige heeft verzameld, wint.

Het prachtige artwork van Ian O'Toole domineert de omvangrijke doos van Rococo. Afbeeldingen van twee beroemdheden, schitterend in hun opsmuk en gracieuze bewegingen, in elkaars armen verstrengeld, zetten de toon en het thema van het spel goed neer en worden ondersteund door het even elegante artwork van de personeelskaarten. 

Bij het voor de eerste maal zien van Rococo en met geen kennis over hoe het gespeeld werd, maakte ik de overhaaste en onnauwkeurige aanname dat de gameplay de immense omvang van de doos zou weerspiegelen; iets vergelijkbaars met Lisboa bijvoorbeeld. In plaats daarvan werd ik aangenaam verrast met een uiterst plezierige medium euro die gemakkelijk onder de 90 minuten speelt. Rococo is op het eerste gezicht een eenvoudig spel. Stof, draad en kant zijn je grondstoffen die je omzet in kledingstukken en vervolgens verkoopt voor geld of plaatst in de balzalen in wat in feite gebiedsbeheer is. Rococo is gemakkelijk te leren maar lastiger te beheersen. Hoewel het maken van kleding je prioriteit is, zijn er verschillende manieren om overwinningspunten te behalen. Deze kunnen het inhuren van meer personeel omvatten, het financieren van de muzikanten en versieringen van de zalen en het financieren en later bewonderen van het vuurwerk. Het scala aan scoring mogelijkheden dwingt spelers om wat heerlijk uitdagende beslissingen te nemen.

Er zijn slechts 6 acties om uit te kiezen in de beurt van een speler en elk van deze acties wordt geactiveerd door het spelen van een enkele personeelskaart waarvan spelers er 3 trekken aan het begin van elke ronde. De clue is dat bepaalde acties alleen kunnen worden geactiveerd door bepaalde medewerkers. Bijvoorbeeld, het maken van nieuwe kledingstukken kan alleen worden ondernomen door Gezellen en Meesters. Een verdere moeilijkheid is dat bepaalde personeelskaarten ook een optionele secundaire bonus bieden, waarbij de winstgevendere bonussen te vinden zijn bij de 'zwakkere' werknemers. Hier komt het deckbuilding element om de hoek kijken. 

Gedurende het spel kunnen spelers hun Meester personeelskaarten gebruiken om nieuwe teamleden in te huren, ze aan hun deck toe te voegen en zo een groter scala aan acties uit te voeren. Tot dusver vrij standaard deckbuilding materiaal. Echter, Rococo heeft een kleine twist - aan het begin van elke ronde trekken spelers niet kaarten van de bovenkant van hun respectievelijke decks. In plaats daarvan kunnen ze door hun trekstapel kijken en elke ronde 3 personeelskaarten kiezen om te spelen. Hoewel dit misschien lijkt af te wijken van de gebruikelijke beperkingen die deckbuilding tot zo'n smakelijk mechanisme maken, vond ik dat het een slimme en verfrissend laagje besluitvorming toevoegde. Het was deze kwaliteit van gameplay waar ik het meest van genoot en het is iets dat Rococo helpt onderscheiden van de rest.

De focus van Rococo op de minutieuze details van de Franse balzaalmode brengt een frisse wind in het anders veelgebruikte thema van 18e-eeuws Europa. De gameplay, componenten en kunstwerken helpen allemaal om de onderdompeling van een speler in de wereld van het runnen van een bedrijf rondom vooraanstaande mode en het plaatsen van mijn voltooide jurken in de balzalen te bevorderen, wat altijd met grote voldoening en een gevoel van prestatie werd ontvangen. Het is het vermelden waard dat een bijzonder element in de eindscore het thema ondersteunt. Spelers die in staat waren om een of meer gasten hun kleren te laten dragen in de topbalzaal, krijgen de optie om die gasten uit te nodigen om vanaf het balkon van het paleis te genieten van het vuurwerk – mits ze een plek hebben gereserveerd om te staan! Nadat de afzonderlijke balzalen zijn gescoord, verplaatsen spelers vervolgens fysiek hun 'top'-gasten naar het kijkbalkon waar ze voor de tweede keer kunnen worden gescoord. Net als de unieke benadering van deckbuilding, laten deze kleine spelkenmerken de pracht van Rococo zien.

Rococo: Deluxe Edition is een plezierige medium euro spel waarvan ik zeker weet dat het veel op tafel zal komen. De gameplay biedt genoeg om ervaren spelers bezig te houden, terwijl de presentatie en de gemakkelijke leercurve een toegangspunt bieden voor minder ervaren spelers. Deze elementen, gecombineerd met het verfrissende thema en de pracht van de doos, zullen ervoor zorgen dat het permanent een plek heeft in de collectie van onze spellenclub. 

Rococo: Deluxe Edition bevat de eerder uitgebrachte Jewelry Box-uitbreiding, de Festivity Dresses-uitbreiding en de Fancy Dresses-promo, evenals een nieuwe solo-modus-uitbreiding genaamd "Madame du Barry". Deze versie van Rococo bevat veranderingen ten opzichte van de vorige editie van het basisspel, samen met premium onderdelen, waaronder op maat gemaakte polyhars kant- en draadtokens; goudfolie hittegestempelde, houten spelersmarkers; fluwelen zakken voor kledingstukken, zijde en juwelen tokens; en geĆ¼pgradede punch boards voor de kledingstukken, zijde en metalen munten.

Dit spel is geschonken door Eagle Gryphon Games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 5
Leeftijd : vanaf
Speelduur : 60 - 120 minuten

Reacties

Populaire posts