Madame Ching

Als we zeggen dat dit spel gemaakt werd door Bruno Cathala, horen we bij velen al een 'ahah' door de lucht vliegen. Mocht jullie eurocent nog niet gevallen zijn, hij heeft spellen zoals Five Tribes, Cyclades, Het fantoom van de opera, Abyss, Dr Shark, Button Up en nog vele andere spellen achter zijn naam staan. Met deze Madame Ching brengt Hurrican games een ander type van spel uit dan ze de laatste jaren uitgebracht hebben.


Madame Ching is een spel waarbij de spelers trachten om reizen bij mekaar te krijgen door middel van hand management, om zo hun schepen zo ver mogelijk over de zeeën te laten varen, en indien mogelijk helemaal tot in Hong Kong. Elke speler start het spel met 4 kaarten op hand. Op elke kaart staat een getal van 1 tot 50. De kaarten hebben ook een gekleurde balk bovenaan, vaak met een symbool erin.

In de eerste ronde zal elke speler 1 kaart neerleggen, één kaart uit de beschikbare kaarten trekken, daarna één van zijn of haar schepen naar de rechterkant over de oceaan bewegen. De spelers zullen deze stappen steeds herhalen, waarbij ze mogelijk een nieuwe reis gaan aanvatten met een andere boot. Een nieuwe reis aanvatten wil in dit geval zeggen, een nieuwe rij kaarten afleggen. Vaar je gewoon verder, leg je een kaart aan een reeds bestaande reeks afgelegde kaarten. In dat geval moet het getal op de kaart wel hoger zijn dan het getal op de vorige kaart. Indien de kleur van het balkje bovenaan de kaart gelijk is aan de vorig kaart, vaart je schip rechtdoor naar de rechterkant. Is er een verschil in kleur, beweegt je boot naar rechts en naar beneden.


Is het niet mogelijk om een kaart aan een bestaande reis toe te voegen, moet je een nieuwe rij beginnen. Je krijgt dan onmiddellijk punten voor je vorige reis. Misschien kan je nu wel een scheepstegel winnen, afhankelijk of je reis lang genoeg was. Hoe verder naar rechts en naar beneden je kan varen, zal je boot op tegels terecht komen waar er meer punten opstaan.


Elke boot heeft ook nog een combinatie aan edelstenen aan boord, en die zullen punten waard zijn op het einde van het spel.  Heb je op een bepaalde reis symbolen op de kaarten staan, kan je extra actie kaarten krijgen die je toelaten om edelstenen te stelen of om kaarten van je tegenstanders af te snoepen. Door de juiste symbolen te plaatsen kan je misschien zelfs het schip van Madame Ching winnen, waardoor het spel direct ten einde is. De speler die dan de meeste punten heeft is de winnaar.


Dit spel werd geschonken door Hurrican Games en is vanaf april het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.
Madame Ching is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 45 minuten

Reacties

Populaire posts