Mythos Tales

"Mythos Tales" dompelt je onder in het Cthulhu-universum waarin monsterlijke oerschepsels uit lang vervlogen tijden vanuit een verborgen dimensie azen op de verovering en onderwerping van de aarde. Deze onheilspellende wereld werd in het begin van vorige eeuw bedacht door schrijver H.P. Lovecraft, die daarmee onder horror fans een ware cultstatus verwierf. Ook in bordspellenland maakt deze mythologie een stevige opmars: niet enkel individuele spellen plukken gretig uit deze griezels, ook gevestigde franchise brengen meer en meer een variant uit rond dit thema, de ene al wat meer geslaagd dan de andere.


"Mythos Tales" valt op doordat het geen klassiek bordspel is, het laat zich eerder omschrijven als een interactief verhaal. De doos bevat een landkaart, een adresboek, een tijdspoor, een paar krantenkoppen, enkele kleinere attributen en een vrij dik scenarioboek. Dit laatste bevat een achttal scenario's in stijgende moeilijkheidsgraad die allemaal coöperatief (of solo) gespeeld kunnen worden.


Elk scenario begint met een introductie door professor Armitage die een merkwaardige gebeurtenis uit de krant toelicht en enkele tips geeft om het onderzoek te starten. De spelers kunnen vervolgens discussiëren over de aanwijzingen en de verschillende pistes die gevolgd kunnen worden. Uiteindelijk beslist de actieve speler (dit is elke beurt iemand anders) welke locatie er bezocht zal worden en opent het scenarioboek op de overeenkomstige paragraaf. Hier worden dan nieuwe aanknopingspunten onthuld, maar dit kan evengoed tot een onverwachte confrontatie leiden met ernstige gevolgen.


Elk bezoek van een locatie doet de teller op het tijdspoor voortschrijden, en wanneer de tijdslimiet van het scenario bereikt is moet het onderzoek afgerond worden. Eventueel kan de groep beslissen om eerder te stoppen, als ze denken het mysterie ontrafeld te hebben. Daarna moet een vragenlijst beantwoord worden en afhankelijk van de score hierop (met bonus/malus punten naargelang het aantal bezochte locaties) is het onderzoek geslaagd of komt de wereld een stap dichter bij de ondergang...


Dit spel staat of valt met het inlevingsvermogen van de deelnemers. Een degelijke kennis van het Engels is ook vereist om de proza ten volle te kunnen appreciëren. De actieve lezer zal bovendien enige beheersing aan de dag moeten leggen om niet te spieken naar de paragrafen van andere locaties. Voor wie dit allemaal geen probleem vormt, zal zich een unieke speurtocht ontplooien in de vroege 20e eeuw die je enkele bloedstollende momenten zal bezorgen.

Dit spel werd geschonken door Spiral galaxy games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers : 1-10
Leeftijd : vanaf 13 jaar
Speelduur : 120 minuten

Reacties

Populaire posts