Vaults

In "Vaults" neem je de rol op van leider van een dievenbende die gespecialiseerd is in het kraken van de meest uiteenlopende kluizen. Je zal een of meerdere teams moeten samenstellen met de juiste kwaliteiten en gereedschappen voor de juiste job. Maar let op: niet elke kluis verbergt een grootse buit, en soms kan er ook een geheim alarm afgaan waardoor je onverrichter zake moet afdruipen, of erger nog: een aantal teamleden wordt opgepakt en opgesloten in een politiecel. Zelfs als de klus succesvol wordt geklaard, loop je nog het risico dan een andere dievenbende met de buit aan de haal gaat als je je eigen kluis niet afdoende bewaakt. Dit alles is overgoten met een licht steampunk sausje om een specifieke sfeer te scheppen.

De kaarten in "Vaults" zijn te verdelen in 3 categorieën.
Ten eerste de kluizen, die gedekt in 3 stapels gelegd worden. De achterkant van zo'n kluiskaart toont 3 waarden voor kracht, mechaniek en explosieven die nodig zijn om de kluis te kraken. De voorkant toont het te bemachtigen bedrag of voor een gefaalde kraak de gevolgen. Ongeacht het resultaat komt de kluiskaart op de eigen kluisstapel te liggen. Een mislukking kan daardoor toch nog van pas komen om jezelf beter te beschermen.
De tweede categorie omvat de bendekaarten. Hier zijn ook weer 3 soorten van: bendeleiders, teamleden en gereedschappen. Allen hebben ze een of meerdere eigenschappen die bijdragen tot een kraak. Daarnaast zijn er nog bijzondere eigenschappen: die van teamleden activeren wanneer ze in het spel komen (bvb extra kaart trekken, een kluiskaart bekijken, ...), die van bendeleiders activeren wanneer een kraak gelukt is (bvb een kaart recupereren uit de politiecel) en die van gereedschappen laten toe om eenmalig de waarden van de kaart te verdubbelen.
De laatste categorie omvat de disrupt-kaarten. Deze mogen eender wanneer gespeeld worden en beïnvloeden de loop van het spel (bvb een kraak blokkeren, een kluis verplaatsen, een teamlid naar de cel sturen, ...). Deze zorgen voor nog meer interactie, waardoor het fun gehalte in de hoogte gaat.


Elke speler start met 1 bendeleider open en 4 handkaarten. Een beurt begint steeds met 3 actiepunten. Die kunnen gebruikt worden om kaarten bij te trekken, teams uit te breiden of te herschikken, en uiteindelijk een kraak te plegen. Het komt er dus op aan om je acties zo efficiënt mogelijk in te zetten zodat je doelwit niet voor je neus leeggehaald wordt. Omdat de inhoud van de kluis telkens publiek gemaakt wordt, kan je meetellen wie van je tegenstanders er het beste voor staat en desnoods zijn kluis met een bezoekje vereren. Anderzijds zijn er manieren om jezelf een beetje te beschermen, maar die mag je zelf ontdekken. Winnaar is diegene die als eerste het afgesproken bedrag bijeen geroofd heeft (dit kan variëren naargelang het aantal spelers of de gewenste speelduur). Als de bendekaarten op zijn en niemand heeft het beoogde bedrag, dan wint de speler met het meeste geld.


"Vault" is een eenvoudig en snel spel dat gemakkelijk als tussendoortje geserveerd kan worden. Het biedt veel interactie en zal iedereen kunnen bekoren die op een legale manier eens een kluis wil kraken. Het basisspel is geschikt voor 4 spelers, de uitbreiding "Deadbolt" voegt daar een aantal nieuwe kaarten met nieuwe eigenschappen aan toe waardoor er nu tot 6 spelers op het dievenpad kunnen gaan.

Dit spel werd geschonken door 4 Hogs en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 20 - 30 minuten

Reacties

Populaire posts