Pocket Madness

Nog niet zo lang geleden had ik het erover dat de Cthulhu-mythe meer en meer opduikt in bordspellenland. En kijk, hier is er weer eentje. "Pocket Madness" is de naam, en het is een kaartspel geworden met set-collectie als mechanisme.


Er zijn 7 verschillende kaarttypes in het spel, genummerd van 6 to 12. Dit getal geeft trouwens ook weer hoeveel kaarten hiervan aanwezig zijn, dus de wiskundeknobbels onder jullie weten dan meteen dat er in totaal 63 kaarten zijn. Daarnaast zijn er nog 7 speciale kaarten, de Portalen, die elk overeenkomen met zo'n nummer en die bepaalde eigenschappen bieden. Deze worden open gelegd in het midden van het speelveld. De andere kaarten vormen de trekstapel, maar niet zomaar een trekstapel. De kaarten worden namelijk opengelegd in waaier vorm, zodat alle kaarten zichtbaar zijn. Alle kaarten? Neen, want 17 willekeurige kaarten worden vooraf omgekeerd in de stapel gestoken zodat ze gedekt blijven in de waaier. De opstelling wordt afgerond met een hoopje groene madness-tokens.Een speelbeurt is simpel: je voert één verplichte actie uit, te kiezen uit 3 opties, en dan mag je nog een Portaal-actie doen als je tenminste een Portaal voor je liggen hebt.
Optie1 is kaarten bijtrekken. 1 tot 3, maar wel in volgorde van de trekstapel. Optie 2 is een setje van 3 gelijke kaarten uitspelen (max 3 setjes per beurt). Je mag dan het Portaal met de overeenkomstige nummer nemen (of afpakken). Optie 3 ten slotte is een reeks van 7 verschillende kaarten uitspelen (ook weer max 3 reeksen). Hiermee dwing je je tegenspelers een madness-token te nemen. Belangrijk hierbij is dat elke volgende reeks (in je beurt of van een volgende speler) dit aantal verhoogt, dus bij de 3e reeks moet iedereen al 3 tokens nemen.
Wanneer je nadien nog een Portaal-actie doet (bv een extra beurt nemen, een willekeurige kaart nemen, 2 kaarten aan een tegenspeler geven, ...) gaat die terug naar het midden.


Een ronde eindigt op 2 manieren. Ofwel is de trekstapel op. Dan krijgt iedereen nog 1 beurt om setjes te spelen, waarna je per niet-gespeelde kaartsoort een madness-token krijgt. Ofwel heeft iemand al zijn handkaarten uitgespeeld. Dan mag deze de helft van zijn madness-tokens inleveren, alle anderen krijgen 1 token. Hierna begint een nieuwe ronde met een nieuwe trekstapel.
Zodra iemand 10 madness-tokens of meer heeft op het einde van een ronde eindigt het spel. Wie dan de minste tokens heeft is de winnaar.

"Pocket Madness" is een leuk tussendoortje. Vooral de open trekstapel zal de tactische speler kunnen bekoren. En de keuze tussen enerzijds je kaarten oppotten om lange reeksen te kunnen spelen en anderzijds je kaarten snel uitspelen zal soms niet makkelijk zijn. Om maar te zwijgen van de timing van de Portaal-acties... Je ziet het, dit is niet echt een geluksspel.
Verwacht echter geen horrorelementen in dit spel. De Cthulhu-wereld is enkel zuiver decoratief aanwezig, samen met de terminologie van grote broer "Arkham Horror". Een gemiste kans? Misschien, maar dat doet niets af aan de huidige kwaliteiten van dit spel.

Een Engelstalig filmpje met de spelregels kan je hier bekijken :


Dit spel werd geschonken door Funforge en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.

 

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts