Praetor

In de reeks van 3 nieuwe spellen die NSKN presenteerden op Spiel 2014, zijnde Versailles en Progress : Evolution of Technology, zijn we nu aan de derde toegekomen : Praetor.


We katapulteren onszelf even terug naar het jaar 122, een jaar waarin het Romeinse Rijk in al zijn glorie op zijn hoogtepunt was. Caesar heeft geen goesting meer om nog oorlog te voeren tegen de barbaren, en besloot om zijn focus te leggen op het bouwen van steden en verstevigingen om zo zeker te zijn dat de Romeinse cultuur en rijkdom nog lang kan blijven bestaan.  Het Zuidelijk deel van Engeland valt in deze tijd onder het Romeinse rijk, en Caesar is reeds gestart met de bouw van Hadrian's Wall, om het rijk te beschermen van invallen vanuit het Noorden. Tegelijkertijd beval Caesar om met de bouw van een stad te starten om later de lokale bevolking aan de glorie van het Romeinse rijk te laten herinneren.


Caesar heeft 5 mannen die het het best kan vertrouwen aangeduid om grondstoffen en werkvolk vanuit Rome mee te nemen en om samen deze stad op te bouwen. Eén van deze 5 mannen zal later de titel Praetor toegewezen krijgen, en over de provincie regeren. Je kan al raden dat in dit spel jij één van die mannen bent, en je best zult moeten doen om de titel Praetor te verkrijgen, door mee te bouwen aan een prachtige stad.


Jij zult de beperkte grondstoffen die aanwezig zijn goed moeten beheren, en moeten uitkijken naar nieuwe grondstoffen. Je zult nieuw werkvolk moeten aannemen, want je oudere werkers kunnen niet eeuwig voor je blijven werken. Voor deze werkers op pensioen zal je een nederzetting moeten bouwen, zodat ook zij tevreden blijven. Caesar zal je belonen als je kostbare grondstoffen wil opofferen aan de bouw van deze Hadrian's Wall, waardoor je kans om Praetor te worden aanzienlijk zal stijgen.


Elke beurt ga je werkers plaatsen op reeds gebouwde stadstegels om grondstoffen te verkrijgen, maar ook om moraal, nieuwe werkers of punten te scoren. Je mag je werkers ook toekennen aan het bouwen van nieuwe stadstegels, of je mag grondstoffen spenderen om te voldoen aan de wensen van Caesar om zo punten te scoren. Op het einde van elke ronde zal je moeten betalen voor je werkers. Zo niet zal de sfeer in de stad er op achteruit gaan. De meeste acties die je werkers doen laat hen ervaring opbouwen. Ze zullen zo erg goed en ervaren worden in het verzamelen van grondstoffen. De meest ervaren werkers zullen uiteindelijk op pensioen gaan en leveren je ook punten op, maar je moet hen dan wel op een gepaste wijze bedanken voor hun bewezen diensten, en hen dan ook blijven betalen tot het einde van het spel.


Onder de toch wel iet of wat saaie cover schuilt een pareltje van een spel :  de componenten zijn zeer deftig en zien er erg mooi uit. Bekijk je het spel tegen het einde aan, indien er al meerder stadstegels liggen, doet dit spel ons denken aan een kruisbestuiving tussen Istanbul en Five Tribes.

Dit spel werd geschonken door NSKN games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.
Praetor is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 75 minuten

Reacties

Populaire posts