New dawn

De liefhebbers van 'Among the stars' zullen in hun handen wrijven, want deze 'New Dawn' is de opvolger. 20 jaar nadat de Alliantie werd gevormd, zijn de kosten om nieuwe ruimte stations te bouwen ondraagbaar geworden. Maar om de economie toch weer te verbeteren, heeft de Alliantie besloten om sommige constructies op bepaalde planeten en in de ruimte te herbouwen en opnieuw te koloniseren. Ze kozen daarbij voor constructies en planeten die tijdens de oorlog leeg kwamen te staan.


In New Dawn zullen de spelers de rol aannemen van een Alliantie official. Hun taak bestaat eruit om een galactische sector nieuw leven in te blazen en te verkennen. Door verschillende technologieën te ontwikkelen en door ambassadeurs erop uit te sturen, krijgt elke speler de opportuniteit om verlaten planeten, militaire gebouwen en ruimtestations te bezoeken, en om nieuwe basissen op te richten om een overzicht en controle te behouden. De competentie is hard, en elke misstap kan je duur te komen staan.De 5 rondes die het spel duren hebben elk 7 fases. De eerste fase is de productiefase, waarbij de spelers geld, wetenschapsfiches en militaire fiches nemen. In de tweede fase trekken de spelers van de 4 verschillende constructiekaarten stapels 4 kaarten. In fase 3 plaatsen de spelers beurtelings 1 van hun handkaarten op het speelbord, en dit grenzend aan een eerder geplaatste kaart. Nu mag je de actie die op de kaart staat uitvoeren.


In fase 4 kopen de spelers technologieën. Dat doe je door een kaart uit je hand te kopen. Vanaf nu mag je deze kaart elke ronde 1 keer gebruiken. De volgende fase is er om je hoofdkwartier te bewegen op een kaart naar keuze op het speelbord. Fase 6 zijn de acties waarbij de spelers beurtelings elk 3 acties uitvoeren, zoals grondstoffen nemen, een basis vestigen, controle overnemen, de ambassadeur gebruiken, een hoofdkwartier kopen en hulp bieden aan de Alliantie.


De volgende fase dient om de richting van de kaarten te wijzigen. Als je dat niet wilt doen, mag je de bonussen nemen. Op het einde van deze fase moeten de spelers fiches afleggen als ze er teveel in hun bezit hebben. Enkel punten mag je onbeperkt bijhouden. Op het einde van de ronde komen de ambassadeurs terug op hun plaats en de gebruikte technologie kaarten komen terug actief te liggen.
Je kan nog 2 extra modules aan het spel toevoegen, namelijk stations en sectoren om het spel wat meer variabeler te maken.


Dit spel werd geschonken door Artipia Games en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.
New Dawn is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 2 uur

Reacties

Populaire posts