Pompeji - Antigua - Adlung Land - Monkey Blocks - Coyote

Een tijdje terug mochten we een heleboel spellen ontvangen van HCM Kinzel / Popular Playthings. Op deze prachtig stralende zondag stellen we ze allen aan jullie voor.

Pompeji 


In dit kaartspel zullen de spelers de stad van Pompeii bouwen op een grid van 7 op 7 kaarten. Elke kaart heeft een soort van gebouw, getallen en kleuren. Dezelfde types van gebouwen en kleuren mogen nooit horizontaal of verticaal naast mekaar geplaatst worden. Tijdens het plaatsen van de kaarten zullen er horizontale, verticale maar ook diagonale wegen ontstaan. De spelers scoren punten door kaarten te leggen met elementen die overeenkomen met andere kaarten langsheen een straat.


Dus door een kaart te leggen kan je punten scoren via 4 verschillende straten. Als een kleur van een aangelegde kaart ook nog eens overeenkomt met anderen in die straat, krijg je punten gelijk aan de hoogste waarde dat op de kaart van die kleur staat. Lukt het je dan ook nog eens om een 7e kaart op rij te leggen, krijg je 7 punten extra. Zodra de 2e uitbarstingskaart getrokken wordt, is het spel ten einde.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 45 minutenAntigua


Antigua is een volgend kaartspel in de reeks en speelt zich af in het jaar 1717. De geruchten gaan de ronde dat de gevreesde piraat Black Sam al zijn goud verstopt heeft op de 'eilanden van de wind', net voor hij aan boord ging van de Whydah. Toen dit schip vast liep op een rif in de buurt van Kaap de Goede Hoop, waren er slechts 2 overlevenden. Maar de kaart waarop stond aangegeven waar de schat begraven is, heeft Black Sam meegenomen in zijn zeemansgraf. Maar misschien kan de overlevende navigator helpen om de schat te vinden. Misschien is het eiland Antigua wel de plaats waar de schat ligt ?


De spelers starten met een schip en met een bemanning. Tijdens je beurt krijg je een aantal acties ter beschikking, afhankelijk van het aantal bemanningsleden. Elk bemanningslid heeft een actie dat kan veranderen gedurende het spel. Een speler kan door gebruik te maken van de officier, de acties van de bemanning wijzigen. Het doel van het spel is om eilanden met schatten te ontdekken, of terwijl je op zoek bent naar schatten vechten met de andere spelers en hun reeds gevonden schatten proberen te stelen. Enkele beschikbare acties zijn : aanvallen, acties wijzigen, eilanden ontdekken, varen, nieuwe bemanning inhuren. Het spel is ten einde als het grootste deel van de zee ontdekt is, of als een bepaald aantal gevechten hebben plaats gevonden.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 9 jaar
Speelduur : 35 minutenAdlungland

Het derde kaartspel in de reeks is Adlungland en heeft als thema pretparken. Het pretpark met de gelijknamige naam is al 20 jaar aan het uitbreiden. Verschillende investeerders zijn bezig met het plannen van de meest speciale achtbanen en attracties om nog meer bezoekers te lokken.


Jij kan de nieuwe vicepresident van dit pretpark worden door de meeste spannende attracties te bouwen. Elke kaart in het spel stelt een attractie voor. Beurtelings gaan de spelers kaarten aan het pretpark toevoegen, en je tracht ze zodanig te plaatsen dat deze zo weinig mogelijk wachttijden, onderhoud en schrik met zich meebrengen. Door bepaalde locaties voor een kaart of attractie te kiezen kan je dan weer extra punten scoren. Zodra de stapel kaarten op is, is het pretpark klaar en kunnen de punten geteld worden. We raden dit spel vooral aan voor 2 spelers.Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 minutenMonkey Blocks
Met Monkey Blocks gooien we het over een hele ander boeg. Deze niet al te grote doos is loodzwaar, en dat heeft met de blokjes in dit spel te maken. Dit spel is eerder maar wat enkele blokjes stapelen, maar wel op zulke manier dat niemand zal begrijpen dat deze kunnen blijven rechtstaan. De meeste blokken hebben namelijk een gewicht aan de linker of rechterkant zitten, waardoor er zeer vreemde constructies mogelijk zijn. De oranje blokken hebben een gewicht aan 1 kant zitten, de groene blokken hebben een gewicht in het midden en de blauwe blokken hebben helemaal geen gewicht. Verbluf je vrienden en familie met de gekste gebouwen.

Aantal spelers : 1
Leeftijd : vanaf 3 jaar
Speelduur : 5 minuten


Coyote
Coyote is al een ouder spel, van 2003 namelijk. Onlangs werd het in een nieuw jasje gestoken en verdeeld door de vrijwel onbekende uitgeverij Oliphante.


Coyote is een simpel bluf en tel spel in een Western setting. Elke speler krijgt een soort van kleurige bandana rond zijn hoofd gebonden. Daarna worden de stapel kaarten, in de vorm van pluimen geschud, en iedereen steekt zulke kaart, zonder te kijken, achter zijn bandana.

De spelers zien nu mekaars pluim met daarop een getal. De startspeler mag als allereerste een getal roepen, en dat getal probeer je zo dicht mogelijk bij de som van alle pluimen te hebben. Jij ziet de getallen van de anderen, je hoort de getallen van de vorige spelers, dus daar kan je iets of wat uit interpoleren wat jou getal moet zijn. Maar het zijn niet alleen simpele getallen tussen 0 en 20 die je op je kop kan zetten. Er zitten ook speciale kaarten of pluimen bij, zoals : de grootse positieve kaart wordt negatief, of negatieve getallen, of draai een extra pluim van de stapel om enz ....


Uiteindelijk zal er één speler zijn die zegt tegen de speler langs zijn rechterkant : ik geloof jou niet.
Dan wordt de som gemaakt. Is het getal dat de rechter buurman gokte gelijk of onder het echte getal, dan moet de persoon die deze beschuldigd had en wolvenfiche op zijn bandana plakken. Zodra er iemand 3 van deze fiches heeft, ligt deze uit het spel.

Het spel doet ons een beetje aan Perudo denken, enkel komt hier wat meer telwerk aan te pas.

Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 20 minuten
Leeftijd : vanaf 8 jaar


Al deze spellen werden geschonken door HCM Kinzle / Popular Playthings en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.

Reacties

Populaire posts