Capital

Warschau is een unieke stad. Er wordt wel eens gezegd dat het zijn eigen dood heeft overleefd. De hoofdstad van Polen was dan ook erg beschadigd tijdens WO II, en de wederopbouw was een huzarenstukje. Warschau is een combinatie van elegante gebouwen, met een architectuur van tussen de 2 wereldoorlogen, met socialistische blokken en moderne gebouwen.


Als je doorheen de straten in het Wola district gaat wandelen, kan je deze diversiteit aan gebouwen bewonderen. Moderne glazen kantoorgebouwen staan naast autogarages van voor de oorlog, en betonnen gebouwen grenzen net aan zeer oude huisjes. Sommigen vinden het maar een zootje, terwijl anderen er gek van zijn. Maar dat is nu eenmaal Warschau.


In Capital gaan de spelers gezamenlijk Warschau opbouwen over 6 periodes, beginnende waarbij deze stad voor het eerst de hoofdstad werd in het einde van de 16e eeuw, tot de moderne huidige tijd. Elke speler maakt zijn eigen district in de stad. Op het einde van de 6e periode zullen de districten geld opleveren en overwinningspunten. Na 6 rondjes weten we dus wie de winnaar is.


Elke periode bestaat uit een constructiefase en een inkomen fase, en op het einde van de 3e en 4e periode zal er ook een oorlog plaatsvinden. Tijdens de constructiefase schudden de spelers de stadstegels voor die periode, en verdelen deze onder mekaar. Elke speler kiest 1 van de tegels en plaatst deze dan gedekt voor zich op de tafel. Tegelijkertijd worden de tegels open gespeeld, en nu heeft elke speler de keuze uit 2 acties : de tegel wegsmijten in de doos en 3 geld van de bank nemen, of de kosten van de tegel betalen en deze aanbouwen in hun district.


In plaats van een tegel op een leeg vak te plaatsen mag een speler kiezen om deze bovenop een bestaande tegel te bouwen. Daardoor zal de nieuwe prijs van de tegel verminderen met de kost van de tegel die eronder zit. Een district van een speler mag niet groter worden dan 3 op 4 tegels. Elke stadstegel is onderverdeeld in 4 kwarten, en elk kwart heeft zijn eigen type van gebouwen. Dus een tegel kan 1 tot 4 verschillende gebouwen hebben. Tijdens de inkomstenfase worden er mijlstenen geplaatst, en krijgen de spelers geldstukken en overwinningspunten.

Een Engelstalig filmpje hoe je dit spel speelt kan je hier bekijken :


Dit spel werd geschonken door Granna en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts